Search
Close this search box.

Vlada predvidoma že danes zvečer o sprejemu dodatnih ukrepov

V četrtek so v Sloveniji ob 5196 testih potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V bolnišnici po podatkih Sledilnika za covid-19 zdravijo 242 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih oddelkih jih je 45. V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupaj doslej 180, navaja sledilnik. Aktivnih primerov okužbe pa je 5413. Pri tem pa še ne gre za dokončne podatke.

Po besedah specialista infektologije in intenzivne medicine Tomaža Vovka je v intenzivni enoti Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana 20 bolnikov s covidom-19, njihova povprečna starost pa je 65 let. Najmlajši bolnik ima 42 let, najstarejši 85. Razmere je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnim razmeram, opisal kot grozne.

V običajnih razmerah je na intenzivni enoti en zdravnik skrbel za 1,7 bolnika, trenutno za vseh 20 bolnikov skrbijo štirje specialisti. Več kot 20 ali 30 bolnikov na kliniki ne bodo zmogli obravnavati, je bil jasen Vovko. “Delamo bistveno več kot smo kadarkoli do zdaj. Tudi naše medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, povedo, da še nikoli do sedaj niso bile pod tako hudo obremenitvijo. Vedo, kaj je treba narediti za bolnike, pa tega ne zmorejo več,” je opisal.

Vse postelje na infekcijski kliniki so trenutno zasedene. “Bomo se širili. Ampak postelja je eno, potrebni so ljudje, ki znajo voditi te bolnike, in teh ljudi ne moremo klonirati,” je poudaril. Zaposleni, ki sicer delajo na drugih področjih, ne poznajo dobro bolnikov in postopkov v intenzivni enoti. “V resnici so razmere zelo hude,” je bil jasen.

Na vprašanje o premeščanju bolnikov iz škofjeloškega centra slepih, slabovidnih in starejših v telovadnico, pa je Vovko odgovoril, da bodo razmere čez štirinajst dni povsod neprimerne. Ljudje, ki imajo simptome in so v ogroženi skupini, bi se morali zdraviti pod zdravniškim nadzorom. “Če jih nekdo gleda, je to boljše kot nič. Optimalno bi bilo, da se zdravijo v bolnišnici. Ampak tega optimuma si dolgo ne bomo mogli več privoščit,” je dejal.

Izjemno obremenjene pa so tudi medicinske sestre. Na infekcijski kliniki medicinske sestre tudi izobražujejo dodatne sestre. “Polovica teh sester po nekaj dneh obupa in ne morejo več, gredo na bolniško,” je dodal. Pozval je k ureditvi razmer, “da bi lahko delali čim dlje in ne samo na etični pogon”.

Zaradi preobremenjenosti pa prihaja do velikih zamud tudi pri izdajanju karantenskih odločb, teh rizičnim stikom trenutno niti ne izdajajo. Vovko odgovarja, da v trenutni situaciji lahko vsi privzamemo, da smo bili izpostavljeni virusu. “Dajmo predvidevat, da je bil kdo v okolici, ki bi lahko bil okužen,” je dejal in prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju, nošenju mask in omejevanju stikov z drugimi ljudmi.

Poziv k upoštevanju ukrepov pa je na današnji novinarski konferenci ponovil tudi Kacin. “Bodimo pozorni, bodimo solidarni in postavimo zdravje na prvo mesto,” je dejal. Spomnil je na pomen nošenja mask in namestitev aplikacije ter prebivalce pozval, naj odpovedo praznovanja in druženja.

Sicer pa je Kacin pojasnil, da je razglasitev regij za rdeče v pristojnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ali je prišlo do kakšnih sprememb, bodo po njegovih besedah objavili v kratkem.

O morebitnem sprejemu dodatnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, pa bo vlada predvidoma odločala zvečer. Premier Janez Janša je namreč trenutno še v Bruslju na vrhu voditeljev Evropske unije. “Ključen dejavnik je število zasedenih postelj in stanje na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic. Ko bomo imeli perspektivo, kako hitro se lahko razmere poslabšajo, se bo vlada odločala temu primerno,” je pojasnil.

Od danes so sicer v veljavi številne dodatne omejitve, med njimi je tudi omejitev prehajanja statističnih regij, ki se po številu okuženih uvrščajo na rdeč seznam. Kot je dejal Kacin, do sedaj nimajo informacij, da bi na mejah statističnih regij prihajalo do zapletov. Je pa spomnil, da bodo policisti prvi dan kršitelje predvidoma opozarjali.

Dogodki

V četrtek so v Sloveniji ob 5196 testih potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.