Vlada predlaga izplačilo dodatka najbolj ranljivim in podaljšanje turističnih bonov

Vlada je danes potrdila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic. Po njem se bo najbolj ranljivim skupinam izplačal poseben dodatek, je napovedal finančni minister Andrej Šircelj. Vlada predlaga tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija 2022.

Tistim, ki imajo pokojnino do 510 evrov, se bo po predlogu izplačal izredni solidarnostni dodatek v višini 300 evrov. Za tiste s pokojnino med 510 in 612 evrov bo dodatek znašal 230 evrov, za pokojnino med 612 in 714 evrov pa 130 evrov. Dodatek bo izplačan decembra,” je na današnji novinarski konferenci povedal Šircelj.

Za izboljšanja socialnega položaja bodo solidarnostni dodatek prejeli tudi kmetje, nosilci ali člani kmetije, z dohodki pod 591,20 evra, stari nad 65 let, ki niso prejemniki pokojnin. Ta bo znašal 150 evrov. Predlagajo tudi dodatek za invalide v višini prav tako 150 evrov, in sicer z namenom, da jih zaščitijo tudi pred dvigom cen, je pojasnil.

Omogočili bodo tudi dodatek tistim, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah, in sicer na dnevni osnovi. Ti naj bi za pripadnike civilne zaščite znašali 30 evrov, za študente in dijake pa 25 evrov.

Zgodila naj bi se tudi delna povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene za samozaposlene, kmete in družbenike enoosebnih družb, če so v karanteni oni ali njihovi otroci. Plačilo za 10 dni karantene naj bi znašalo 250 evrov, za 20 dni 500 evrov in za en mesec 750 evrov.

Po Šircljevih besedah bodo omogočili povrnitev stroškov za hitre teste v gospodarstvu. Pomoč bo pripadla podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom in samozaposlenim in bo znašala 60 evrov na delavca.

Z zakonom predlagajo tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija prihodnje leto. Letošnje bone, imenovane bon21, pa vlada lahko podaljša s sklepom, je pojasnil minister.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je pojasnil, da so se turistični boni do sedaj izkazali za konkreten ukrep za pomoč slovenskemu turizmu, podaljšanje njihove veljavnosti pa predlagajo zaradi poostrenih epidemioloških razmer in pozivov tako turističnega sektorja kot posameznikov, ki jih še niso mogli izkoristiti. “Tudi v nadaljnje si bomo preko konkretnih politik prizadevali za preživetje vitalnih delov slovenskega gospodarstva,” je zapisal v izjavi za javnost.

Vlada je v predlogu zakona določila, da se pravno podlago za urejanje življenja, zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in storitev lahko uredi z odloki. “To pomeni, da to vlada lahko na podlagi strokovnih ocen komisije na ministrstvu za zdravje ureja z odloki za največ 15 dni, o čemer mora obvestiti DZ,” je še povedal Šircelj.

Finančni učinek zakona je ocenil na 180 milijonov evrov.