Vlada podaljšala ukrep čakanja na delo do konca septembra

Vlada je s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo doma do konca septembra, je prek družbenega omrežja Twitter sporočil minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dodal, stanje na trgu dela kaže, da delodajalci in delavci ta ukrep še vedno potrebujejo. V septembru naj bi bilo za to potrebnih 16,5 milijona evrov.

Cigler Kralj se je sicer še v začetku tedna nagibal k umiku čakanja na delo oz. preusmeritvi gospodarstva na ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Kot je dejal za STA, take pobude dobiva tudi od zunaj. Hkrati je izpostavil, da nekatere panoge še niso res zaživele in da jih ne želi pustiti na cedilu. K podaljšanju čakanja na delo so ga v torek pozvali tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Ta ukrep v koronski krizi velja za temeljnega za zaščito trga dela. Predvidel ga je že prvi interventni zakon, ki je bil uveljavljen marca, v še bolj ugodni obliki pa tudi vsi nadaljnji protikoronski svežnji.

Četrti protikoronski zakon je v veljavi od 11. julija, shemo čakanja pa je predvidel do konca julija z možnostjo mesečnega podaljšanja s sklepom vlade najdlje do konca septembra.

Kaj bo po septembru, ni znano, iz vrst delodajalcev pa že prihajajo pozivi, da naj bo ukrep na voljo do konca letošnjega leta.

Do delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo so sicer upravičeni delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki letos zaradi epidemije medletno upadli za več kot 10 odstotkov. Subvencija znaša 80 odstotkov plače zaposlenega.

Po podatkih, ki jih je STA posredoval Zavod RS za zaposlovanje, so delodajalci za ukrep subvencioniranja čakanja na delo do vključno torka skupaj posredovali 71.842 vlog za 390.903 zaposlene. Pri tem so po četrtem protikoronskem zakonu, ki je shemo čakanja omogočil za julij in avgust, oddali 14.903 vloge za 50.919 zaposlenih.

Skupaj je doslej zavod delodajalcem za povračila nadomestil plače zaradi čakanja nakazal 258,5 milijona evrov, nova tranša, ki bo znova zajela mesece marec, april, maj in junij, pa je napovedana za petek. Prva nakazila za čakanje na delo po zadnjem protikoronskem zakonu so predvidena 10. septembra.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije