Vlada po dveh dneh pod streho spravila ‘mega protikoronski zakon’

Janez Janša 5 foto sds

Vlada Republike Slovenije je ja pod veh dneh zasedanj na včerajšnji seji sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo, t.i. zakonski #protiKoronapaket #PKP1.

V skladu s 143. členom Poslovnika državnega zbora Vlada Republike Slovenije predlaga, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, da bi se omilile posledice oziroma zmanjšali negativni učinki epidemije COVID-19 za državljane in gospodarstvo za čas od uveljavitve zakona do 31. maja 2020. Vsi v predlogu zakona predvideni ukrepi so nujni, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov pri zajezitvi, obvladovanju in preprečevanju širjenja epidemije.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da je paket ukrepov težak tri milijarde evrov. Ob tem se je zahvalil koalicijskim partnerjem ter članom strokovne svetovalne skupine, ki je pomagala pri pripravi zakonskega predloga. “Prihaja pomoč za vse,” pa je po koncu vladne seje tvitnil obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin.

Glavni cilj predloga zakona je omiliti posledice virusa COVID-19 za državljane ter gospodarstvo z ukrepi na različnih področjih. Specifični cilji predlaganih ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa COVID-19, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo virusa COVID-19, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

Sprejete ukrepe bodo na današnji novinarski konferenci ob 17. uri podrobneje predstavili predsednik vlade Janez Janša, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin.

Vir: gov.si/Vlada RS, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.