Vlada ob novih izjemah podaljšala omejitve v trgovini in ponujanju storitev

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 9. januarja 2021 in velja do vključno 15. januarja 2021.

Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se predlaga nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije z nekaterimi izjemami, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja., so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Že sedaj lahko skladno s preteklimi odločitvami vlade delujejo med drugim prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah.

Obratujejo lahko tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošte in dostavne službe. Pogojno so omogočene tudi dimnikarske storitve. Prav tako so mogoče individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Z zadevnim odlokom se ohranijo izjeme, kot veljajo v obstoječem odloku, k njim pa se dodajo še sledeče:

  • geodetske storitve,
  • gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,
  • medicinska pedikura
  • čistilni servisi.

Za sedem dni, do 15. januarja, je vlada podaljšala tudi prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, kot so usposabljanja kandidatov za voznike, opravljanje vozniških izpitov ter druge storitve. Izjeme ostajajo naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, pregledi cistern in drugih vozil ter izvajanje nalog v tahografskih delavnicah.

Za vozniška dovoljenja velja, da se do 28. februarja podaljšuje veljavnost le tistih, ki so oz. bodo potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 15. januarja. Enako velja za izkaznice o vozniških kvalifikacijah ter za teoretični del vozniškega izpita.

Vir: STA, Vlada RS

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije