Vlada nadaljuje sprejemanje ukrepov za naslovitev draginje

Vlada bo danes po napovedih obravnavala nov paket ukrepov zaradi vse višjih cen. Po tistem, ko je z uvedbo delne regulacije cen in omejitve marž ter z odpovedjo določenim dajatvam naslovila draginjo pri naftnih derivatih, naj bi danes sledili predvsem ukrepi za področje kmetijstva in prehrane.
Robert Golob

Vlada si je ukrepanje v luči naraščajoče inflacije, ki je še večje razsežnosti dobila po ruskem napadu na Ukrajino, zastavila fazno. Najprej se je posvetila naftnim derivatom, v drugem koraku sledijo ukrepi za hrano, do sredine tega meseca naj bi sledil še sprejem ukrepov za področje oskrbe s plinom in elektriko.

Danes bo v ospredju ministrov nabor ukrepov za kmetijstvo in hrano. Po napovedih vladnih predstavnikov je na mizi temeljit vpogled v končne cene košarice osnovnih živil pri različnih trgovcih, in sicer za čas od 1. aprila.

Vlada želi namreč v sodelovanju z zvezo potrošnikov z javno objavo podatkov pokazati, kdo je znotraj te košarice prostovoljno ohranjal cene nizke ali pa visoke, ter odvrniti trgovske družbe na sicer že tako zelo konkurenčnem trgu od preveč izrazitih podražitev. V javnosti se sicer ob tem opozarjajo opozorila, da se cena oblikuje na celotni prehranski verigi od kmetov prek živilskopredelovalnih podjetij do trgovcev.

Tudi zato naj bi danes vlada sprejela še nekatere ukrepe za naslovitev draginje pri kmetovalcih. Med drugim naj bi na primer dvignila višino povračil trošarin za dizel, ki se uporablja za kmetijske namene. Gre sicer za finančni ukrep, ki se izvede za leto dni nazaj, predstavniki kmetov pa opozarjajo, da zaradi visokih cen goriv, gnojil in drugih surovin potrebujejo takojšnjo razbremenitev.

Za sprejem je ostalo še nekaj omilitvenih ukrepov iz paketa za pogonska goriva, med drugim povračila trošarin za prevoznike v javnem potniškem prometu in morebitna obuditev nekaterih državnih pomoči za prevoznike.

Za področje elektrike in plina, ki bo na vrsti naslednje, pa vlada razmišlja o regulaciji cen za gospodinjstva, ranljive odjemalce in mala ter srednja podjetja, medtem ko odprto ostaja vprašanje ukrepov za velike odjemalce v industriji, ki bodo ob visoki rasti cen močno na udaru.

Na dnevnem redu je tudi predlog izhodišč za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o poračunu regresa za letni dopust za leto 2022 in usklajevanju vrednosti plačnih razredov.