Vlada izdala odlok o začasni prepovedi kulturnih prireditev, izjema za knjižnice

Vlada je na današnji dopisni seji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 izdala tudi odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom. Se pa z odlokom dovoljuje izjema za knjižnice z namenom dostopanja do knjižničnega gradiva ter nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa.
knjižnica

Z odlokom se začasno prepoveduje ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Sicer je že ob razglasitvi drugega vala epidemije večina kulturnih ustanov v Sloveniji zaprla svoja vrata, enako je s kinematografi, številne kulturne organizacije pa so se aktualni situaciji prilagodile tako, da so svoje programe preselile na splet.

Se pa z danes sprejetim odlokom dovoljuje izjema za knjižnice z namenom dostopanja do knjižničnega gradiva ter nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa ob upoštevanju vseh predpisanih varnostnih ukrepov.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja knjižnična dejavnost ponujanja storitev knjižnic, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Upoštevanje teh navodil zagotovi knjižnica.

Knjižnične storitve so dovoljene le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik z uporabniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri opravljanju dejavnosti knjižnic se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje predpisanih pogojev in vseh veljavnih navodil.

Odlok začne veljati 16. novembra 2020.

Vir: www.gov.si

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.