Vlada izdala nov odlok o vročanju karantenskih odločb

Vlada je na današnji dopisni seji izdala nov odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih in kontrolnih točkah. Osebe, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko tako od 20. julija v Slovenijo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti.
covid-19 man-4957154_1920

Kot je pred tem na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, je vlada na današnji seji opravila poglobljeno razpravo o ukrepih, s katerimi bi optimizirala tako vročanje kot nadzor nad spoštovanjem karantenskih odločb.

Kot so sklenili, bo izdaja in vročanje odločb o karanteni po novem potekala tako, da bo policist od osebe, ki ji bo odrejena karantena, vzel podatke za izdajo odločbe in jih posredoval predstavniku ministrstva za zdravje. Ta bo poskrbel za izdajo odločbe in jo vrnil policistu na mejni prehod ali kontrolno točko, nato pa bo policist odločbo o karanteni vročil osebi in ji po vročitvi odločbe dovolil vstop v državo, so sporočili z vlade.

Če je oseba, ki bi ji morala biti sicer karantena odrejena ob vstopu v Slovenijo, že v Sloveniji, npr. ob nezakonitem prehodu državne meje, bo policist za potrebe priprave odločbe o karanteni vzel osebne podatke osebe (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji in elektronski naslov za vročitev odločbe v elektronski obliki) v notranjosti države ter jih posredoval predstavniku ministrstva za zdravje. Ta bo poskrbel za izdajo odločbe in jo vrnil v policijsko enoto policista, ki je pridobil podatke, policist pa bo nato osebi vročil odločbo.

Vlada je dodala tudi novo izjemo za prehajanje meje brez karantene. Izjemoma lahko v Slovenijo brez omejitev in karantene vstopi tudi predstavnik tujih varnostnih organov (policije ali pravosodja), ki z vstopom v Slovenijo izvršuje operativno nalogo predaje ali izročitve iskane osebe ali prenosa izvršitve kazni zapora obsojenca, Slovenijo pa zapusti takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije