Search
Close this search box.

Vlada dvignila omejitev zbiranja na 50 ljudi, lokali bodo odprti dlje

Vlada je na današnji seji obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere v državi. Med drugim se je, kot smo že poročali, odločila za podaljšanje epidemije covida-19. Debata pa je tekla tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta. Vlada je pred današnjo sejo ukrepe pretresala s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki je predlagala rahljanje ukrepov. Vlada pa jih je nekaj tudi potrdila in sprejela več odlokov.

Od sobote na prireditvah in shodih dovoljeno do 50 oseb

Vlada je uzdala odlok o spremembah odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 15. maja 2021 in velja do 23. maja 2021.

Zbiranje (druženje) je dovoljeno do 50 ljudi. Na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem in v zaprtih prostorih (pod pogoji iz Zakona o javnih zbiranjih) je dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Zbiranje na shodih in prireditvah nad številom 50 je izjemoma dovoljeno ob pogojih, ki jih predpiše NIJZ in za tako zbiranje izda pozitivno mnenje.

Vse ostale omejitve glede shodov in prireditev ostajajo nespremenjene: v zaprtih prostorih en udeleženec na 20 kvadratnih metrov in obvezna uporaba zaščitnih mask, na prostem en udeleženec na 10 kvadratnih metrov, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti povsod najmanj 1,5 metra.

Vlada je na današnji seji podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Po novem bo to od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. Ob tem se bodo sprostile tudi nekatere druge omejitve.

V vseh statističnih regijah je opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih dovoljeno od 5. do 22. ure. Vlada z odlokom spreminja pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Tam je ponudba za mizami dovoljena za maksimalno štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj 3 metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo več ni določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki za mizo

Vlada spreminja tudi pogoj glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Velja namreč, da je na 20m2 poslovnega prostora lahko prisoten en potrošnik, a ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v notranjosti takšnega javnega prostora ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo.

Dodatno vlada sprošča tudi turistično dejavnost, in sicer v vseh statističnih regijah bo odslej v kampih dovoljeno ponujanje do 70 odstotkov razpoložljivih enot, doslej so lahko oddajali 30 enot.

Kot nova izjema se določa tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. To je mogoče od 5. do 22. ure, če zaposleni in gostje izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet.

Vlada je na današnji seji izdala odlok o spremembah dloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom.

Zaradi spremenjenih epidemioloških razmer se omejitev števila končnih uporabnikov pri javnih kulturnih prireditvah v zaprtih javnih prostorih in na prostem sprosti na način, da se število končnih uporabnikov omeji glede na 50 odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč. Strežba in uživanje hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljena. Javne kulturne prireditve ni dopustno izvajati brez zagotovitve sedišč za končne uporabnike. Končni uporabniki in nastopajoči na javnih kulturnih prireditvah morajo opraviti obvezno predhodno testiranje na SARS-CoV2, pri čemer je udeležba dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti.

V zaprtih javnih prostorih se ne glede na kriterij kvadrature dovoljuje združevanje do 50 oseb v kulturnih ustanovah, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo 1,5 metra, razen med osebami skupnega gospodinjstva, več kot 60 oseb pa v primerih zaključenih skupin, ki se lahko združujejo na podlagi priporočil NIJZ s področja vzgoje in izobraževanja.

Izvajanje javnih kulturnih prireditev je ne glede na omejitev po zmogljivosti sedišč dovoljeno v primerih zaključenih skupin, ki se lahko združujejo na podlagi priporočil NIJZ s področja vzgoje in izobraževanja.

Novela odloka podaljšuje veljavnost odloka za sedem dni, tako da odlok velja do vključno 23. 5. 2021.


Vlada je na današnji seji izdala tudi odlok o spremembah odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode

Zaradi spremenjenih epidemioloških razmer se pri verskih obredih, bogoslužjih, molitvah in drugih verskih praksah določa, da se število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih omeji na 50 % zasedenost zmogljivosti sedišč, na prostem pa na največ 50 udeležencev. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti v vseh primerih najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Novela odloka podaljšuje veljavnost odloka za sedem dni, tako da odlok velja do vključno 23. 5. 2021.

Vir: Vlada RS

Dogodki

Vlada je na današnji seji obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere v državi. Med drugim se je, kot smo že poročali, odločila za podaljšanje epidemije covida-19. Debata pa je tekla tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta. Vlada je pred današnjo sejo ukrepe pretresala s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki je predlagala rahljanje ukrepov. Vlada pa jih je nekaj tudi potrdila in sprejela več odlokov.