Vlada določila nove, nižje cene za zdravljenje bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozarjajo na velike finančne posledice

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so po vladnem sprejetju splošnega dogovora opozorili na velike finančne posledice zaradi znižanja cen zdravljenja covidnih bolnikov. Na osnovi teh bo "poslovanje bolnišnic oteženo, kar bo vnovič vodilo do negativnih poslovnih rezultatov," so zapisali za STA. Zato bodo dali pobudo k sprejetju aneksa.
hospital-1802679_1920

Kot so še zapisali, naj se v njem upoštevajo cene, ki jih je združenje na podlagi dejanskih podatkov bolnišnic ministrstvu za zdravje predlagalo kot osnovo za sprejem v splošnem dogovoru, ki določa cene zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu za letošnje leto.

“Bolnišnice tudi zavračajo, da se cene zdravstvenih storitev sprejemajo za nazaj, in sicer od 1. januarja letos dalje, kar je predmet letošnjega splošnega dogovora”, so zapisali in napovedali, da bodo zato to določilo tudi proučili.

V nedavno sprejetem splošnem dogovoru je vlada namreč določila nove, nižje cene za zdravljenje bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah. Cena zdravljenja bolnika brez zapletov v bolnišnici bo po novem znašala 3523 evrov (doslej 8000 evrov), za zdravljenje bolnika s koronavirusno boleznijo z zapleti 6301 evro (prej 16.001 evro), za zdravljenje bolnika s covidom v enoti intenzivne terapije z ventilatorjem pa dobrih 37.924 evrov (doslej 46.833 evrov).

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem pojasnil, da so cene uskladili po presoji več 1000 primerov, ki so jih v tem letu obravnavali v bolnišnicah, medtem ko so bile lanske cene postavljene na podlagi prvih 300 primerov hospitalizacije zaradi covida v Sloveniji.

Splošni dogovor sicer iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja predvideva več denarja za duševno zdravje otrok in mladostnikov (2,2 milijona evrov) in primarno zdravstvo (2,1 milijona evrov). Med pomembnejšimi spremembami so še 3,8 milijona evrov za pokritje izplačila regresa za zaposlene v zdravstvu in 1,2 milijona evrov za pokritje premije dodatnega kolektivnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence in sredstva za izplačilo dodatka za dvojezičnost zaposlenim v zdravstvu, ki ga prejemajo.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.