Search
Close this search box.

Vlada določila, kako hladno ali toplo je lahko v zgradbah v lasti države

Cilj vlade je, da bi v zgradbah v lasti države zmanjšali porabo energije za deset odstotkov. S tem namenom je na današnji seji sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja. Med drugim se nanašajo na temperaturo hlajenja in ogrevanja.
Robert Golob, FOTO: Državni zbor Republike Slovenije

Organi državne uprave, ki so upravljavci ali uporabniki stavb v lasti ali uporabi države, morajo v skladu z današnjim sklepom vlade zagotoviti, da se tam, kjer imajo vgrajen klimatski sistem, prostori praviloma ne hladijo na temperaturo, nižjo od 25 stopinj Celzija. Enako velja tam, kjer je mogoča samostojna regulacija notranje temperature prostorov.

V času med 18. uro zvečer in 7. uro zjutraj ter ob sobotah, nedeljah in praznikih pa naj se teh prostorov ne hladi na temperaturo, nižjo od 28 stopinj Celzija.

Vlada je upravljalce stavb organov državne uprave prav tako pozvala, naj nemudoma pristopijo k hitrejšemu izvajanju ukrepov in naložb za učinkovito rabo energije in večjo rabo obnovljivih virov energije v svojih stavbah.

Odgovorne osebe v organih državne uprave pa je pozvala, naj prednostno pristopijo k izvajanju ukrepov energetske učinkovitosti. Preverijo naj tudi, ali je v prihajajoči kurilni sezoni možna tudi uporaba drugih energentov ali nadgradnja vira ogrevanja z viri iz obnovljivih virov energije.

V času ogrevalne sezone naj se ob tem prostori v organih državne uprave praviloma ne ogrevajo na višjo temperaturo zraka od 20 stopinj Celzija.

Vlada je danes ministrstvom naložila, da s tem sklepom seznanijo javne agencije, javne sklade, javne zavode in javne gospodarske zavode iz svoje pristojnosti in tudi njim priporočijo njegovo uporabo. Predlaga pa ravnanje v skladu s tem sklepom tudi drugim državnim organom in lokalnim skupnostim.

S prihranki energije lahko najugodnejše in najhitreje prispevamo k reševanju energetske krize (negotove oskrbe) ter zmanjšanju stroškov, so po seji vlade pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Ob tem so spomnili, da je Evropska komisija konec maja predstavila načrt REPowerEU, ki predstavljajo skupen odziv Evrope na težave in motnje na svetovnem energetskem trgu, ki jih je povzročila ruska invazija na Ukrajino. Preoblikovanje evropskega energetskega sistema je nujno iz dveh razlogov, in sicer zaradi odprave odvisnosti EU od ruskih fosilnih goriv in reševanja podnebne krize, so dodali.

Podobne ukrepe zmanjševanja rabe energije ter odvisnosti od fosilnih goriv v javnem sektorju sta na primer sprejeli tudi Španija in Italija.

Dogodki

Cilj vlade je, da bi v zgradbah v lasti države zmanjšali porabo energije za deset odstotkov. S tem namenom je na današnji seji sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja. Med drugim se nanašajo na temperaturo hlajenja in ogrevanja.