Search
Close this search box.

Vlada danes o novih ukrepih proti epidemiji

Vlada bo na današnji seji obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev epidemije in morda o nekaterih tudi že odločala. Na dnevnem redu je tudi predlog novele zakona o kazenskem postopku.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v sredo po sestanku pristojne strokovne skupine za STA dejal, da so opravili vsebinsko razpravo o morebitnih ukrepih. Danes jih bo obravnavala vlada in o nekaterih morda že odločala oziroma pripravila časovnico za uveljavitev posameznih ukrepov.

Med drugim je opozoril, da bo ob prihodu nižjih temperatur več obiskovalcev v notranjosti lokalov, kar “brez dvoma pomeni skrajšanje obratovalnega časa”. V zadnjih dneh se je omenjalo možnost zaprtja gostinskih lokalov po 22. uri, čemur sicer gostinci nasprotujejo.

“Povsod tam, kjer je mogoče vsaj kakšen dan delo opravljati od doma, je tak ukrep lahko smiseln. Čim manj ljudi, zbranih na enem mestu, je cilj, ki ga bo vlada zasledovala in bo zato predlagala tudi določene ukrepe,” je še nakazal Kacin. Na vladi utegnejo poleg tega znova presojati o razvrstitvi držav na sezname epidemiološko varnih in nevarnih držav.

Na dnevnem redu današnje seje je med drugim tudi predlog novele zakona o kazenskem postopku. Glavni cilj predloga je pravočasna prilagoditev procesnih določb, potrebnih za začetek delovanja evropskega javnega tožilstva in evropskega delegiranega tožilca na podlagi evropske uredbe.

Prav tako se s predlogom implementira evropska direktiva o procesnih jamstvih za otroke, ki so osumljene ali obdolžene osebe v kazenskem postopku in ki določa minimalna procesna jamstva.