Vlada danes o aktualnih epidemioloških razmerah. Možne spremembe na ravni posameznih statističnih regij

Vlada bo na današnji seji ponovno pretresala epidemiološke razmere v državi. Večjih sprostitev ukrepov ni pričakovati, saj se epidemiološke razmere bistveno ne izboljšujejo. Glede na to, da jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, pa utegne vlada sprejeti tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij. Prav tako, glede na včerajšnje podatke (današnje še čakamo), Koroška ne izpolnjuje več pogojev za oranžno fazo.

Kot je v ponedeljek dejala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, se epidemiološko stanje v državi za zdaj ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli. Stanje glede števila hospitaliziranih se je konec tedna celo nekoliko poslabšalo, a Logarjeva upa, da je temu vsaj delno tako zaradi dejstva, da je med vikendi nekaj manj odpustov iz bolnišnic in se bo trend zmanjševanja priliva novih bolnikov v bolnišnice v naslednjih dneh nadaljeval.

Oba ključna kriterija sicer državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Po podatkih za ponedeljek je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 506 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa je bilo 740.

Večjega sproščanja ukrepov zato ta teden ni pričakovati, svetovalna skupina pa bo vladi predlagala njihovo podaljšanje.

Sicer pa na ministrstvu za notranje zadeve razmišljajo, da bi razrahljali ukrep prepovedi gibanja v nočnem času, predvsem v posavski in jugovzhodni regiji. “A najprej nameravamo preveriti, kakšen vpliv bo imelo odprtje teras lokalov na okužbe,” je v pogovoru za STA povedal minister Aleš Hojs.

A zadnji podatki kažejo, da jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, Koroška pa ne za oranžno. Tako da bo morda vlada danes sprejela tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij.

V ponedeljek so namreč na Koroškem potrdili 49 novih okužb, podatke za torek še čakamo. Glede na ponedeljkove podatke so v zadnjih sedmih dneh na Koroškem potrdili skupno 246 novih okužb, na dan povprečno 35,14. Kar pomeni, da Koroška ne izpolnjuje več pogojev za oranžno fazo, saj je sedemdnevno povprečje okužb višje od 34. Tako da je Koroška glede na epidemiološke podatke spet obarvana rdeče. Za prehod v rumeno fazo pa bi moralo sedemdnevno povprečje znašati 20. Kako bo odločila vlada bo znano danes proti večeru.

Kriterij mejnega števila okužb glede na sedemdnevno povprečje na ravni regij za prehod v rdečo in oranžno fazo

regija        rdeča oranžna
--------------------------------------
Osrednjeslovenska    362   268
Gorenjska        136   100
Goriška         77    57
Primorsko-notranjska   35    26
Obalno-kraška      76    56
Koroška         46    34
Podravska        213   158
Savinjska        168   125
Zasavska         37    28
Posavska         50    37
Jugovzhodna       95    70

Vir: STA, Sledilnik za covid-19, Vlada RS

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije