Vlada danes o aktualnih epidemioloških razmerah in morebitnem dodatnem sproščanju ukrepov

Vlada bo danes razpravljala o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev. Glede na vladni načrt sproščanja ukrepov je Slovenija trenutno v rdeči fazi, medtem ko je glede na aktualne epidemiološke podatke že v oranžni, zato je pričakovati sproščanje še nekaterih ukrepov.

Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa določa, da ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19, država preide v oranžno skupino. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v ponedeljek sedemdnevno povprečno število okužb 842, v bolnišnicah pa se je zdravilo 945 oseb s covidom-19.

Pri prehodu v oranžno skupino se po vladnem načrtu odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine, dovoli se zbiranje do 10 oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin je po torkovem sestanku dijakov in ravnateljev z ministrico za izobraževanje dejala, da je mogoče, da bi se prihodnji teden v šole vrnili vsaj nekateri dijaki.

V torek so se šole odprle za učence prvih treh razredov osnovnih šol po vsej državi. Krepijo pa se zahteve po tem, da bi se v šolske klopi vrnili vsi šolarji. Tako so nekateri dijaki v torek bojkotirali pouk na daljavo.