Search
Close this search box.

Vlada danes nadaljuje obravnavo poročila o dobavah zaščitne opreme

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Gibanje med občinami, ki je bilo z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa prepovedano, je od danes spet dovoljeno, je vlada sklenila v sredo. Občine bodo sicer lahko še vedno omejile dostop do svojih površin, prepovedano ostaja tudi zbiranje ljudi. Izteče pa se tudi rok za sprejem povabila v raziskavo o razširjenosti covida-19.

LJUBLJANA – Vlada bo danes nadaljevala obravnavo poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev, ki jo je začela že na sredini seji. V sporočilu po sredini seji vlade so spomnili, da jim je uspelo zagotoviti zadostno količino opreme, potrebne v epidemiji covida-19, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu vladale izredne razmere. Dobava zaščitnih sredstev je v zadnjem tednu po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija dvignila veliko prahu, opozicija je napovedala interpelacijo najmanj gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, če ne cele vlade.

LJUBLJANA – Upokojenci bodo danes, ko je zadnji dan v mesecu, na račun prejeli pokojnino za april. Na podlagi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 bo tistim s pokojnino do 700 evrov nakazan še enkratni solidarnostni dodatek. Prav tako danes bodo ta dodatek prejeli tudi redni študenti. Samozaposleni, ki želijo ob izplačilu mesečnega temeljnega dohodka koristiti tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov, pa imajo za meseca marec in april čas za oddajo vloge samo še danes. To lahko storijo le elektronsko prek informacijskega sistema Finančne uprave RS (Furs) eDavki.

LJUBLJANA – Potem ko je DS v sredo zaključil sejo brez odločitve o tem, da bi se morda odrekel možnosti veta na protikoronske zakone, je danes pričakovati vložitev predlogov za veto in odločanje svetnikov o tem. Če veta ne bodo izglasovali, bodo imeli zakoni, ki jih je DZ sprejel v torek, prosto pot in bi jih DZ lahko kmalu poslal v razglasitev.

PIRAN – Pritiski, ki so značilni na slovensko morje, kot denimo odpadne vode iz čistilnih naprav in delno tudi ladijski promet z dvigovanjem sedimenta na morskem dnu na plovnih poteh, se v času epidemije covida-19 niso ustavili, je o trenutnem stanju za STA povedala vodja Morske biološke postaje Piran Patricija Mozetič. Kot je ob tem opozorila, dosedanja vzorčenja ne zadostujejo za natančno oceno morebitnega zmanjšanja obremenitve okolja.

LJUBLJANA – S sproščanjem ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 je svoja vrata spet odprl tudi ljubljanski botanični vrt. Zaradi pomanjkanja kadra delujejo s skrajšanim delovnim časom, ob vikendih in praznikih bo vrt zaprt. Kot je za STA opozoril vodja vrta Jože Bavcon, je spomladanski del sezone zanje izgubljen, s tem pa tudi velik del zaslužka.

SVET

WASHINGTON – V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi. Predsednik Donald Trump je naznanil, da bo prihodnji teden obiskal Arizono, kar bo njegova prva pot iz Washingtona po mesecu dni. Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. Upa, da bo lahko kmalu obiskal tudi Ohio. Arizona je sicer podaljšala ukaz prebivalstvu, naj ostane doma do 15. maja.

LONDON – Velika Britanija je objavila nove številke smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Na Otoku je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 26.000 ljudi, s čimer se država po številu smrtnih primerov v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FRANKFURT – Današnja seja sveta Evropske centralne banke (ECB) bo po pričakovanjih povsem v znamenju ukrepov za blaženje posledic novega koronavirusa. Da bi na virtualnem zasedanju posegla v obrestne mere, analitiki skorajda ne pričakujejo. Program odkupovanja državnih obveznic, ki ga je ECB ponudila za spopad s pandemijo, je trenutno vreden 750 milijard evrov, večina analitikov pa meni, da ga bo treba še povečati.

LUXEMBOURG – Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra in v EU v prvem četrtletju letos. Obdobje je že zaznamovala pandemija novega koronavirusa, zaradi katere je marca obstala večina evropskega gospodarstva.

BEOGRAD – Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za prvomajske praznike napovedal nekoliko blažjo policijsko uro, kot je bila med nedavnimi velikonočnimi prazniki. Glede na njegov predlog bo trajala od danes od 18. ure do sobote do 5. ure. V soboto in nedeljo bo prepoved gibanja od 18. do 5. ure. Vučić prav tako ni izključil možnosti ukinitve izrednih razmer prihodnji petek, poročajo tuje tiskovne agencije. V Srbiji so izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli 15. marca.

TOKIO – Indeksi na azijskih borzah so danes zrasli že četrti zaporedni dan. Po poročanju tujih agencij so vlagatelji po vsem svetu optimistični, da se pandemija koronavirusa bliža koncu. Za dobro voljo je med drugim poskrbela novica, da zdravilo proti virusom remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covidom-19, ki zdravilo dobijo dovolj zgodaj.

PARIZ – Francoski bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem letošnjem četrtletju skrčil za 5,8 odstotka, s čimer je Francija uradno zašla v recesijo. Ta je predvsem posledica sprejetja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, podatke tamkajšnjega statističnega urada povzema francoska tiskovna agencija AFP.

MILANO – Milanska Scala bo ponovno odprtje po pandemiji koronavirusa septembra počastila z velikim koncertom pod vodstvom glasbenega direktorja Riccarda Chaillyja. Izvedli bodo Rekviem Giuseppeja Verdija v posvetilo vsem smrtnim žrtvam epidemije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

ŠPORT

MÜNCHEN – V prvi in drugi nemški nogometni ligi bodo danes začeli z obširnim vsedržavnim testiranjem igralcev na okužbo z novim koronavirusom, kar je del varnostnega in higienskega protokola za vnovičen zagon nemškega nogometa, ki je prekinjen že od srede marca, je na svoji spletni strani v sredo objavila revija Kicker.

LONDON – Tekme v angleški premier ligi bodo sredi pandemije novega koronavirusa prestavljale zelo velik izziv za policijo in ostale službe, ki bodo skrbele za varnost in javno zdravje ter preprečevanje širjenja okužbe z virusom, je za britansko tiskovno agencijo PA povedal vodja angleške policije za področje nogometne varnosti Mark Roberts.

LOZANA – Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) Thomas Bach je v odprtem pismu pozval olimpijsko gibanje po svetu, da naj sodeluje pri pripravi novega koledarja športnih tekmovanj. Prvotni je zaradi pandemije novega koronavirusa ter zaustavitve športa povsem porušen.

DUNAJ – Ugledni avstrijski psihiater in psihoterapevt Reinhard Haller je podprl predlog, da se nogometne tekme nadaljujejo brez gledalcev, češ da bi bilo to zelo dobro za zdravje igralcev in moralo navijačev med pandemijo novega koronavirusa, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Haller je v četrtek v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung dejal, da mu ni všeč izraz “tekme duhov”, ki ga uporabljajo v nemško govorečih deželah.

NEW YORK – Severnoameriška hokejska liga NHL je še ni začela s prvimi koraki obujanja aktivnosti in treningov v sezoni 2019/20. V izjavi za javnost je skupaj z združenjem igralcem (NHLPA) danes zapisala, da še niso sprejeli nobenega odločitve ali datuma, kdaj naj bi se sezona, ki je prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa od 12. marca, nadaljevala.

LOS ANGELES – Domnevno najbolje plačani športni funkcionar na svetu, komisar severnoameriške poklicne lige v ameriškem nogometu NFL Roger Goodell se je odpovedal plači, ki skupaj z dodatki in stimulacijo na leto znaša do 37 milijonov dolarjev, v okviru svežnja ukrepov, ki naj bi ligi pomagali zmanjšati stroške med pandemijo novega koronavirusa, so v sredo poročali ameriški mediji.

Dogodki