Vlada bo predstavila dopolnjeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19

Minister za zdravje Janez Poklukar bo na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek zvečer. Po predstavitvi bo strategija tudi javno objavljena na spletu. Vlada je strategijo posodobila zaradi novih okoliščin, povezanih s potekom cepljenja.
FOTO: Aljaž Uršej

V posodobljeni strategiji so na novo oziroma bolj podrobno opredeljene prednostne skupine za cepljenje in nekatera nova cepilna mesta za izvajanje cepljenja. Prav tako je opredeljena možnost shranjevanja cepiv, ki ta trenutek še čakajo na zaključek postopka registracije s strani Evropske agencije za zdravila (EMA), so v ponedeljkovem sporočilu za javnost pojasnili na vladi.

Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem, omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi, socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi epidemije omejene.

Po oceni vlade je zato treba najprej cepiti tiste skupine prebivalstva, ki imajo največje tveganje za težji potek in smrt zaradi bolezni covid-19, in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, 60-odstotkov oziroma 1,2 milijona prebivalcev.

Po predstavitvi ministra Poklukarja bo posodobljena strategija javno objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.