Vlada bo novembra, decembra in januarja podvojila otroške dodatke

Vlada bo novembra, decembra in januarja podvojila višino otroških dodatkov, je po današnji seji vlade napovedal resorni minister Luka Mesec. Ukrep je težak 63 milijonov evrov. "Namen je, da s tem dodatkom zajamemo tiste, ki v prejšnjem dodatku niso bili dobro zajeti, to so predvsem redno zaposleni, ki preživljajo otroke," je dejal Mesec.

Višji otroški dodatki so drugi paket v sklopu draginjskih dodatkov, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pojasnil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

“Ta pomoč targetira družine, ljudi z otroki, odmerjena pa je tako, da bodo tisti z nižjimi prihodki dobili več,” je poudaril. Do draginjskega dodatka v višini otroškega dodatka za prvega otroka, bodo upravičene družine glede na dohodkovni razred.

Do draginjskega dodatka v višini otroškega dodatka za prvega otroka, bodo upravičene družine glede na dohodkovni razred. Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini. Primer: v kolikor družina spada v 1 dohodkovni razred in ima 3 otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 € (3 x 122,79 €).

Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini. Če je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra, torej trikrat po 122,79 evra na mesec, so sporočili iz ministrstva.

V najvišjem, devetem razredu, bo vsaka družina prejela po 20 evrov dodatka za vsakega otroka, je dodal Mesec.

Ukrep je skupno vreden 63 milijonov evrov, po 21 milijonov evrov mesečno.

Za upravičenost do draginjskega dodatka bo morala imeti družina veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober, november in december. Ker se otroški dodatek izplačuje za nazaj, to pomeni izplačilo v novembru, decembru in januarju.

Draginjski dodatek bo družina prejemala tri mesece poleg otroškega dodatka oziroma krajše obdobje, če bodo do otroškega dodatka upravičeni za krajše obdobje, npr. če se bo otrok rodil januarja in bo do otroškega dodatka upravičen od januarja dalje, bo upravičen do draginjskega dodatka samo za januar, so še pojasnili na ministrstvu.

Vlog ne bo treba oddajati, izplačilo bo avtomatično. Draginjski dodatek se ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb.

Vlada po ministrovih besedah budno spremlja razmere, povezane z energetsko in draginjsko krizo. “Naloga ministrstva je, da gradimo jezove, ki preprečujejo, da bi zaposleni, reveži, ljudje z različnimi stiskami ali pa tudi tisti, ki so trenutno srednji razred, zaradi draginje padali v krizo,” je poudaril.

Ob tem je spomnil, da je vlada že poleti sprejela prvi draginjski dodatek za revna gospodinjstva. “Dobili ga bodo revni upokojenci in tisti, ki živijo daleč pod pragom tveganja revščine. Omogočal jim bo, da bodo lažje preživeli krizo,” je prepričan minister.

Dogodki