Search
Close this search box.

Višje položnice? Vlada načrtuje nov “RTV prispevek”

Predlog sprememb zakona o medijih, ki ga je v četrtek objavilo ministrstvo za kulturo, uvaja neke vrste nov “RTV prispevek” in predvideva, da bi vsakemu naročniku zaračunali 4,27 evra na mesec.

Predlog bi pomenil občutno zmanjšano financiranje javnega zavoda RTV Slovenija. 8% RTV-prispevka bi se po predlogu zakona namreč razdelilo med druge medije (5%) in Slovensko tiskovno agencijo (3%).

Iz sistema RTV Slovenija bi izločili dejavnost oddajnikov in zvez ter jo prenesli na novo gospodarsko družbo v lasti države. Glede na to, da bi nacionalna televizija že po sedanjih izračunih potrebovala dodatnih osem milijonov evrov, se porajajo vprašanja o njenem obstoju.

Predlog spremembe zakona o medijih na drugi strani razburja tudi operaterje, saj posledično predvideva, da bi vsak operater za vsakega naročnika njegovih storitev plačal dodatnih 3,5 evra mesečno. Strošek bi namreč v celoti, vključno z DDV, padel na naročnike.

Če bo predlog sprejet in bodo operaterji uspešno prevalili strošek na naročnike, slednje pomeni, da bodo naše mesečne položnice višje za 4,27 eur, znesek pa naj bi se usklajeval z inflacijo na letni ravni.

Vir: Ministrstvo za kulturo in rtvslo.si

Dogodki