Search
Close this search box.

Šola, ki jo odlikuje pozitivna naravnanost, strokovni predavatelji ter zadovoljne študentke in študenti

Višja strokovna šola Slovenj Gradec že dvajset let posreduje znanje študentkam in študentom na področju višješolskega izobraževanja. V letu 2020 so praznovali dvajseto obletnico ustanovitve ter razglasili tisočega diplomanta. Trenutno je v njihove študijske programe, po besedah ravnateljice mag. Janje Razgoršek, vpisanih 169 študentk in študentov, študij pa kljub epidemiji poteka brez večjih težav. Že naslednji teden pripravljajo informativni dan, s katerim bodo k vpisu povabili njihove bodoče študentke in študente.

Ravnateljica šole mag. Janja Razgoršek pove, da so šola, ki jo odlikuje pozitivna naravnanost, strokovni predavatelji ter zadovoljne študentke in študenti. “Vsi predavatelji, inštruktorji in ostali sodelavci se trudimo in pomagamo, da vsi vpisani študenti uspešno zaključijo študij v programu, ki so si ga izbrali. Izvajamo tako redni kot izredni študij v vseh višješolskih programih,” ob tem doda ravnateljica.

Sodobne učne metode in predavanja strokovnjakov iz prakse.

Tudi v času epidemije študij poteka brez posebnih težav:

Trenutno je v njihove študijske programe, po besedah ravnateljice, vpisanih 169 študentk in študentov. “Vpis se nam je v primerjavi s prejšnjim študijskim letom povečal, kar nas zelo veseli. Verjamemo, da se bo pozitivni trend vpisa nadaljeval tudi v naslednjem študijskem letu,” doda sogovornica in razloži, kako poteka študij v času epidemije.

Kot pojasni, študijski proces, predavanja, laboratorijske vaje, izpiti in konzultacije, v času epidemije potekajo na daljavo. Pri tem uporabljajo spletne učilnice, videokonference, elektronsko pošto in druge načine komuniciranja na daljavo. “Ker smo že pred epidemijo izvajali del študija, predvsem izrednega študija, na daljavo v obliki kombiniranega študija kot kombinacijo klasičnega in e-študija, s prehodom na študij na daljavo nismo imeli posebnih težav,” še pove ravnateljica in pripomni, da so vse predavatelje še dodatno usposobili tako za izvajanje predavanj kot tudi izpitov na daljavo.

Študenti 1. letnika rednega študija vseh treh programov so trenutno na praktičnem izobraževanju, ravnateljica pa pravi, da so veseli, da so jim delodajalci omogočili izvajanje praktičnega izobraževanja kljub epidemiji.

Predavalnice trenutno samevajo.

Na Višji strokovni šoli Slovenj Gradec izvajajo široko paleto programov, ki pokrivajo področje ekonomskega poslovanja in področje informacijsko komunikacijskih tehnologij.

Na šoli izvajajo tri višješolske študijske programe: Ekonomist, Informatika in Poslovni sekretar. Ravnateljica višje strokovne šole pravi: “Ponosni  smo, da izvajamo tako široko paleto programov, ki pokrivajo tako področje ekonomskega poslovanja kot področje informacijsko komunikacijskih tehnologij.” Ob tem razloži, da so v program Informatike v tem študijskem letu 2020/2021 vpisali drugo generacijo študentov, zato pričakujejo prve inženirke in inženirje informatike. Kot pojasni, so kadri s tega področja na Koroškem zelo iskani. Razgoršek pa še doda, da lahko študenti opravljajo praktično izobraževanje tudi v državah Evropske unije v okviru projekta Erasmus+ in si na tak način pridobijo dodatne reference za kasnejšo zaposlitev.

Vsi trije omenjeni programi so prenovljeni, ravnateljica pri tem pove, da so pri prenovi sodelovali delodajalci in da so kompetence, ki jih pridobijo študentke in študentje tiste, ki jih potrebujejo in želijo delodajalci. “Eden izmed najpomembnejših delov višješolskega izobraževanja je praktično izobraževanje, saj študentke in študenti kar 10 tednov oziroma 400 ur preživijo v podjetjih, ustanovah in organizacijah,” razloži ravnateljica in doda, da se tam seznanijo s konkretnimi delovni nalogami, s klimo v podjetjih in kar je najpomembnejše, da vzpostavijo stik z delodajalci. “Velikokrat se zgodi, da jih delodajalci, če jih prepoznajo kot odličen kader, kasneje, ko diplomirajo tudi zaposlijo. Delodajalci imajo med praktičnim izobraževanjem možnost vplivati na pridobljene kompetence študentov v skladu z njihovimi potrebami,” še pove.

Študenti na praktične izobraževanju v podjetju KOPA d. o. o

Sogovornica razloži, da so v programu Ekonomist kompetence, ki jih pridobijo študentke in študentje, usmerjene predvsem v organiziranje in upravljanje logističnih procesov, v zagotavljanje učinkovitega in uspešnega komercialnega in finančno-računovodskega poslovanja. V programu Poslovni sekretar si študentke in študenti pridobijo kompetence, ki so v tem poklicu še posebej nepogrešljive. Ravnateljica pri tem izpostavi uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, komunikacije v različnih jezikih  ter predstavljanje organizacije znotraj in navzven. V programu Informatika pa si inženirji in inženirke informatike, po pojasnilih ravnateljice šole, med študijem pridobijo kompetence s širokega področja informacijske in komunikacijske tehnologije, tako na področju razvoja, vzdrževanja in svetovanja. “V tem programu se študenti izobražujejo za tako imenovani poklic prihodnosti, ” doda sogovornica.

Študij traja dve leti, raven izobrazbe, ki si jo diplomanti pridobijo, je VI/1. Naziv, ki si ga pridobijo pa je odvisen od programa, ki ga uspešno zaključijo z diplomo. To so: ekonomist/ka, poslovni sekretar/ka in inženir/ka informatike.

Kmalu ON-LINE informativni dan in vpis v njihove programe.

ON-LINE informativni dan bo potekal v petek, 12. 2. 2021, ob 10. uri in v soboto, 13. 2. 2021, ob 9. uri, na povezavi: http://vss.sc-sg.si/informativnidan

Prva prijava za vpis v višješolske programe bo potekala od 15. 2. 2021 do 18. 3. 2021. Za kandidate, ki bodo oddali prvo prijavo za vpis in bodo v program tudi sprejeti, bo potekal vpis od 21. 7. 2021 do 20. 8. 2021. Kandidati se prijavijo za vpis na spletni strani Višješolske prijavne službe, vpis pa bo potekal na Višji strokovni šoli Slovenj Gradec. Druga prijava za vpis na preostala vpisna mesta po prvem prijavnem roku pa bo potekala od 24. 8. 2021 do 31. 8. 2021.

Dogodki

Višja strokovna šola Slovenj Gradec že dvajset let posreduje znanje študentkam in študentom na področju višješolskega izobraževanja. V letu 2020 so praznovali dvajseto obletnico ustanovitve ter razglasili tisočega diplomanta. Trenutno je v njihove študijske programe, po besedah ravnateljice mag. Janje Razgoršek, vpisanih 169 študentk in študentov, študij pa kljub epidemiji poteka brez večjih težav. Že naslednji teden pripravljajo informativni dan, s katerim bodo k vpisu povabili njihove bodoče študentke in študente.