Vinko Logaj: Organizacija testiranj v pristojnosti šol, pripravljene bodo tudi pravne podlage

Pripravljamo pravne podlage za testiranje vseh, ki bodo opravljali delo v šoli, je za Odmeve na TV Slovenija povedal direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Organizacija testiranj - ali bodo ta potekala v zdravstvenih domovih, mobilnih enotah ali pri koncesionarjih - bo v domeni ravnateljev, pa je pojasnila Polonca Truden Dobrin z NIJZ.
testiranje

Dobrinova je pritrdila, da bo šlo pri testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju za velik logistični zalogaj, saj bodo morali testirati predvidoma 30.000 delavcev, običajno pa opravijo največ 14.000 testov na okužbo z novim koronavirusom na dan. A zagotovila je, da priprave že potekajo.

Direktor Zavoda za šolstvo Logaj pa je na vprašanje o tem, kako bo pouk potekal za tiste otroke, katerih starši bi raje videli, da ostanejo doma, dejal, da jih bodo učitelji sicer podprli, podobno kot takrat, ko otrok zboli, a pouka na daljavo zanje ne bo.Tega ni možno organizirati, saj bi v tem primeru morali izvajati dvojni pouk,” je dejal.

Dobrinova je za še pozvala, naj otroci in učitelji, ki zbolijo, res ostanejo doma. Izpostavila je, da je pri otrokih, ki bodo v šoli, ključno, da so v manjših skupinah oz. mehurčkih. Otrok pred prihodom v šolo ne bodo testirali, je pa to treba opraviti v primeru pojava bolezenskih znakov.

Prihodnji torek se v šolske klopi vračajo učenci prvega triletja. Pouk bo po navedbah ministrice Simone Kustec potekal v homogenih skupinah, ki pa se med seboj med poukom ne bodo smele mešati. Vsi zaposleni v šolah in vrtcih bodo morali ves čas nositi maske, učenci pa izven učilnice oz. mehurčka.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.