Search
Close this search box.

Vikend moker in vetroven

Danes bo sprva deževno, popoldne bo dež od juga slabel. Jutri bo spremenljivo s krajevnimi plohami.

Danes bo sprva oblačno in deževno. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Popoldne bo dež od juga slabel in do večera povečini ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12, na Primorskem okoli 14 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Na severovzhodu bo povečini suho, drugod bodo nastajale krajevne plohe. Ponekod bo pihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v alpskih dolinah malo nad 0, ob morju do 10, najvišje dnevne od 6 do 14 °C.

Obeti: V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in južnih krajih bo občasno rahlo deževalo. V nedeljo bo ponekod še pihal jugozahodnik, ob morju jugo.

Vremenska slika: Nad severnim in osrednjim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje. Oslabljena vremenska motnja bo danes od juga prešla Slovenijo. V višinah doteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo sprva oblačno in deževno. Popoldne bo dež od juga slabel. Jutri bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami predvsem v krajih zahodno in južno od nas.

Biovreme: V petek bo vpliv vremena na počutje obremenilen. V soboto bo obremenitev popustila.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Ob padavinah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala.

V nižinah so najvišje obremenitve z jelšo že za nami, sezona leske se izteka, lokalno in višje v hribih so v suhem vremenu še možne visoke obremenitve. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah topola, bresta, vrbe ter cipresovk/tisovk – večje količine zrn sproščajo tise. Začenja se sezona jesena, na SV bodo v suhem vremenu obremenitve srednje visoke. Zabeležili smo tudi prva zrna javorja, ki cveti po parkih.

V Primorju cvetijo cipresovke/tisovke, večje količine cvetnega prahu sproščajo vednozelene ciprese. V zraku bo nizka obremenitev z jesenom, brestom in topoli, prisotna bodo posamezna zrna vrbe, leske in jelše.

Dobro je vedeti:

– Alergiki preobčutljivi na cvetni prah breze lahko razvijejo simptome alergijske bolezni že v tem obdobju zaradi navzkrižnih reakcij z lesko in jelšo.

– Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome v sezoni cvetnega prahu jesena.

– Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Vir cvetnega prahu cipresovk je v celinskem delu majhen in omejen na sajena drevesa.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes bo sprva deževno, popoldne bo dež od juga slabel. Jutri bo spremenljivo s krajevnimi plohami.