Search
Close this search box.

VIDEO: Z razglasom oznanili skorajšnji prihod Srednjeveškega preludija

Prihodnji konec tedna bo v Slovenj Gradcu ponovno srednjeveško obarvan. Po lanskoletnem zelo uspešnem Srednjeveškem preludiju, se bo središče Slovenj Gradca tudi letos spremenilo v kuliso za zgodovinski spektakel. Dogajanje so danes na malce drugačni novinarski konferenci predstavili z razglasom na srednjeveški način.

[yendifplayer video=33]

Srednjeveški preludij bo Slovenj Gradec spremenil v srednjeveški Windisgretz, kjer bodo obiskovalci kupovali izključno z novci iz nekdanje mestne kovnice. Otroci se bodo zavrteli na srednjeveškem vrtiljaku, kar je letošnja novost. Za brezplačno izposojo bodo na voljo kmečka
oblačila. Publika se bo lahko brezplačno posladkala z velikanskim medenjakom in prav posebno srednjeveško bio sladico. Tudi vstopnine na prireditev ni.

Na Trgu svobode se bodo spopadli najboljši tuji in domači vitezi. Prihajajo svetovno znane zasedbe iz Avstrije, Češke, Srbije, Hrvaške in Madžarske. Spretno se bodo pomerile z meči, sabljami in golih rok ter prikazale še druge spretnosti. Skupina Svibor ohranja viteško tradicijo Srbije, ne le z boji, temveč celostno skrbijo za prikaz različnih znanj. Filmi, v katerih so nastopali večkrat mednarodno nagrajeni člani skupine Adorea, ki so prave zvezde v svetovnem merilu, so denimo Knightfall, Maxmilian, Emperor, The Last Knights (USA), Tree Musketeers 3D, Merlin in številni drugi. Evropsko srednjeveško dediščino ohranja in goji hrvaška skupina Red Čuvara grada Zagreba, ki prikazuje delovanje križarskih vitezov Reda sv. Ivana Jeruzalemskega iz 12. in 13. stoletja.

Dogodki