Search
Close this search box.

VIDEO: Tako je na pomoč pri gašenju požara na Krasu zjutraj odšlo tudi preko 100 gasilcev iz Koroške

Požar, ki se je v torek znova razplamtel na požarišču petkovega požara ob cesti Miren-Opatje selo gasi več sto gailcev, preko 100 pa se jih je danes odpravilo na pomoč tudi iz Koroške.

Na pomoč pri gašenju požara na goriškem Krasu so se danes ob 4. uri zjutraj odpravili tudi gasilci iz Koroške.

Na naporno delo se je odpravilo 108 gasilcev z 29 vozili.

Po besedah vodje intervencije v nočnem času Stanka Močnika na slovenski strani meje, pa je požar pod nadzorom. Še vedno pa je stanje bolj negotovo na italijanski strani, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Kot so zapisali, je ponoči na pomoč italijanskim kolegom priskočilo še 15 slovenskih gasilcev s tremi vozili s terena na goriškem Krasu. Že v torek so jim pomagali tudi člani Kraške gasilske zveze.

Pod daljnovodom Miren-Opatje selo, povsem blizu petkovega požara, je znova zagorelo v torek opoldne. Gasilci so zvečer sporočili, da je požar na slovenski strani meje pod nadzorom, k čemur so precej pripomogli helikopterji in vojaško letalo, ki so popoldne pomagali gasiti.

Ponoči je na obeh požariščih na goriškem Krasu – v nedeljo je obsežen požar vzplamtel tudi na območju Renškega vrha – ostala požarna straža. Skrb so povzročale zlasti razmere na italijanski strani meje, kjer je v torek v bližini meje prav tako zagorelo na več lokacijah.

Po navedbah prometno-informacijskega centra je cesta Miren-Opatje Selo še vedno zaprta.

Dodatno težavo gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo-Sela na Krasu. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije so na območju požara odstranili sedem kosov teh sredstev v skupni masi 35,74 kilogramov italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Ob 22.45 je ELES ponovno vkopil daljnovod Divača, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Je pa po poročanju Radia Slovenija burja čez noč razkadila dim z okoliških vasi. Regijski štab Civilne zaščite za Severno Primorsko je namreč v torek zvečer zaradi gostega dima pozval prebivalce Nove Gorice in bližnje okolice, Goriških Brd in spodnjega dela Posočja, naj ostanejo doma in ne odpirajo oken.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o še enem požaru, ki je tekom dneva pri Brestovici pri Komnu prešel z italijanske na slovensko stran.

VIR: STA

Dogodki

Požar, ki se je v torek znova razplamtel na požarišču petkovega požara ob cesti Miren-Opatje selo gasi več sto gailcev, preko 100 pa se jih je danes odpravilo na pomoč tudi iz Koroške.