Search
Close this search box.

VIDEO: Prenovljen Bike park Poseka s svežim zagonom pripravljen na novo sezono

Bike park Poseka, edini tovrstni park v Sloveniji z žičnico za kolesa, vabi vse kolesarske navdušence, da se skupaj podajo v novo in pestro sezono.

Bike park Poseka je priljubljena destinacija za gorske kolesarje v Sloveniji in že več let navdušuje obiskovalce z vseh koncev. Park, ki je nastal v glavah predstavnikov Kolesarskega kluba Ravne in ZKŠTM v letu 2017, je svojo otvoritev doživel leta 2018. Letošnje leto je bil park deležen več sprememb, ki bodo še izboljšale doživetje in izkušnjo obiskovalcev.

Prenova samega parka je zajemala več aspektov, vključno s prenovo prog in uvajanjem novih pobud, ki bodo na Ravnah na Koroškem še bolj zadovoljile potrebe ljubiteljev gorskega kolesarjenja. Med najbolj pričakovanimi spremembami je bila zagotovo preobrazba proge z imenom ”Šnel Pepi flow”, ki je ena izmed najbolj priljubljenih v parku. Ta je v letošnji sezoni dobila popolnoma novo podobo.

Obnova prog v bike parku poseka je pomemben korak v zagotavljanju varnih in privlačnih možnosti za vse obiskovalce. Kot je povedal Dejan Pandel, direktor Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti ZKŠTM Ravne, v zadnjih letih opažajo izjemno povečanje števila obiskovalcev, kar je posledično povzročilo povečan obseg dela pri vzdrževanji in obnovi infrastrukture. Predvsem si želijo, da bi bila to varna in priljubljena destinacija za vse obiskovalce, od tistih najmlajših, pa do tistih malo starejših, zato v park vlagajo veliko truda in dela. Bike park Poseka je še vedno edini tovrstni bike park v Sloveniji s posebno, specializirano vlečnico za kolesa, na kar so izjemno ponosni.

Kljub prizadevanjem ekipe bike parka so se letos soočili z izzivi, ki so presegli njihove zmožnosti. Zato so se odločili za sodelovanje s specializiranim podjetjem, ki ima za izvedbo rekonstrukcije izkušnje in strokovno znanje.

Izvedbo prenove je Bike park Poseka zaupal podjetju Batt Crew d.o.o., ekipi, ki je specializirana na področju izgradnje gorsko-kolesarskih poti in pump track poligonov. Svoj pečat so pustili že v Avstriji, Nemčiji, Švici in drugod po svetu.

Kot je povedal Jan Perše, direktor podjetja Batt Crew, so se vabilu k sodelovanju z veseljem odzvali, saj vidijo veliko priložnosti in velik potencial v Bike parku Poseka, ki je kljub temu, da je manjši park, med obiskovalci zelo priljubljen. Poseka je predvsem zanimiva zato, ker pozimi deluje kot smučišče z običajno vlečnico, v letni sezoni pa se prelevi v raj za kolesarje. Kot je poudaril, je možnosti za razvoj v Bike parku Poseka še veliko, saj je teren odličen in veliko ponuja, brez težav bi lahko dodali še vsaj 10 prog. V celotni okolici parka se skriva veliko možnost tako za sodelovanje kot tudi za razvoj kolesarstva kot turističnega produkta na Ravnah.  Kljub temu, da jim je vreme povzročalo precej preglavic in je količina vode oteževala delo, so opravili veliko dela in trdo garali, da so proge v bike parku zdaj pripravljene na novo sezono in nove obiskovalce.

Kolesarski klub Ravne sodeluje v zgodbi Bike parka Poseka že od samih začetkov. Matej Kodrin poudarja, da je bil kolesarski klub že od same ideje do dejanskih začetkov nastajanja parka vpet v vse vidike, od same izgradnje prvega parka in prvih prog, do prenove in urejanja parka v letošnjem letu. S prenovo, ki so se je lotili pred letošnjo sezono v sodelovanju z Batt Crewom, so tako v ekipi Bike parka kot v kolesarskem klubu pridobili odlične pogoje za delo, kot tudi proge, urejene na visokem nivoju, ki bodo sam park povzdignile na še višjo raven. Prav tako vidi prednost v še večji varnosti prog, ki bodo tekmovalcem in ostalim članom kolesarskega kluba omogočale tudi napredek in še boljšo izkušnjo vožnje, kot doslej.  

Seveda pa je pomembno tudi dejstvo, da Bike park Poseka predstavlja veliko pridobitev v okvirih samega turizma in turističnih produktov na Ravnah na Koroškem. Saša Jelen je prepričana, da bodo v sodelovanju z ekipo Bike parka pripraivli kopico novih produktov, ki jih bodo promovirali preko portala Visit Ravne. Tukaj izpostavlja tako enodnevne, dvodnevne izlete, izjemno priljubljen kamp Vida Peršaka, z vsemi aktivnostmi bodo pridobili tudi družine, ki želijo preživljati aktivne počitnice v naravi. Povezujejo se tako s kolesarskimi klubi, športnimi klubi za raznorazne športne priprave, seveda pa tudi z mladinskimi društvi in ostalimi društvi in organizacijami. V svojem naboru imajo veliko izbiro produktov, med katerimi se zagotovo za vsakega nekaj najde in verjamejo, da bodo postali primer dobre prakse, ki bo lahko zgled tudi drugim, manjšim smučiščem.

V letošnji sezoni v Bike parku Poseka prav tako pripravljajo kopico dogodkov, ki smo jih vajeni že iz preteklih sezon. Prvi dogodek sezone, Dig Day, imajo že za seboj, že naslednjega pa načrtujejo v soboto, 1. junija 2024, ko bo potekala uradna otvoritev. Za otvoritev pripravljajo pester dan, poln furanja v parku in preizkušanja novih prog, čeprav flow trail za obiskovalce zaradi velike količine vode, še ne bo odprt. V spremljevalnem programu pa nas čaka pester nabor stojnic z MTB opremo, nekaj kulinaričnih dobrot in še kaj se bo našlo. Doris Brajnik poudarja, da so ravno različni dogodki, ki jih prirejajo v Bike parku Poseka tisto, kar privabi še dodatne obiskovalce. Med lanskoletnimi favoriti se tudi letos vračajo dogodki kot je Dčve furamo, ko se zberejo dekleta in se odpravijo na furo po okoliških hribih, Friday Ride Day, ko furajo na petek, v juliju načrtujejo kolesarski kamp Vida Peršaka, ki bo letos doživel že peto uprizoritev. Prav tako načrtujejo večji dogodek ob zaključku sezone, več o tem pa ob svojem času.

Cene kart za obisk Bika parka Poseka ostajajo enake kot lani. Cena dnevne karte tako ostaja 17€, dodajajo pa v letošnji sezoni tudi novost, štiriurno karto po ceni 12€. Sezonska karta do 18 leta starosti stane 140€, za odrasle od 18 leta naprej 180€. V letošnjem letu je novost tudi to, da ne glede na to, kakšno karto kupite, dnevno, poldnevno ali sezonsko, v vsakem primeru je potrebno plačati kavcijo v viši 3€.

Med novostmi v letošnji sezoni v Bike parku Poseka predstavljajo tudi Picikl pasoš. Gre za pobudo ekipe, nekakšno obliko izkazovanja pripadnosti ekipi bike parka. Z nakupom Picikl pasoša podprete delo ekipe, s katerim izven uradnih ur obratovanja žičnice skrbijo za park. Picik pasoš lahko kupite na recepciji DTK ali v Hiši Poseka med obratovalnim časom, zanj pa boste odšteli 15€. Ob nakupu prejmete tudi nalepko Bike parka Poseka, ki si jo lahko prilepite na čelado, bidon, kolo ali kam drugam in s tem podprete ekipo bike parka in jih izkažete podporo.

Bike park Poseka je že pripravljen na novo sezono in čaka na obiskovalce, željne furanja. Vabljeni, da jih obiščite in se naužijte vožnje po novo urejenih progah, ki so še boljše kot v lanski sezoni.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Bike park Poseka, edini tovrstni park v Sloveniji z žičnico za kolesa, vabi vse kolesarske navdušence, da se skupaj podajo v novo in pestro sezono.