Search
Close this search box.

VIDEO: Minister za gospodarstvo obiskal Koroško

Minister mag. Stanko Stepišnik je v ponedeljek, 13. maja 2013 skupaj z državnim sekretarjem v Kabinetu predsednice Vlade RS, Gašparjem Gašparjem Mišičem, obiskal Koroško.

Najprej se je sestal z Slovenjgraškim županom Andrejem Časom in se seznanil z gospodarsko situacijo v občini. Po besedah župana Mestne Občine Slovenj Gradec, Andreja Časa, so glavni razvojni izzivi, s katerimi se občina sooča, povezani z visoko brezposelnostjo, preveliko centraliziranostjo države in slabo cestno povezavo z ostalo Slovenijo. Lesna industrija, turizem, malo podjetništvo in tehnološko znanje, ki je pridobljeno v Visoki šoli za tehnologijo polimerov pa je prednost regije, ki jo vidi Čas.

Po besedah ministra mag. Stepišnika, mora občina graditi na teh primerjalnih prednostih in oblikovati projekte, za katere bo možno v novi finančni perspektivi tudi financiranje z evropskimi sredstvi, so zapisali na spletni strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Minister je obiskal tudi podjetje Johnson Control, d.o.o., kjer se je srečal z direktorjem podjetja mag. Tomažem Primožičem. Ta ga je med ogledom proizvodnje seznanil s stanjem v tem pomembnem podjetju na Koroškem. Po obisku Johnson Control, d.o.o. je sledil še obisk podjetja Ko-si, d.d., ki posluje nadpovprečno uspešno, ima visoko dodano vrednost, večji del proizvodnje pa usmerja v izvoz. Predstavnik podjetja Gorazd Fale pa je ministra mag. Stepišnika seznanil tudi z načrti podjetja, ki so povečanje proizvodnje in disperzija proizvodov, predvsem v luči višanja dodane vrednosti, ki bo temeljila na lastnem znanju.

Na posvetu z gospodarstveniki Slovenj Gradca je minister mag. Stepišnik poudaril, da si Vlada RS želi spodbuditi dobra podjetja, ki so konkurenčno in kadrovsko sposobna. Kot so zapisali na spletni strani MGRT, je namen tega predvsem ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest. Minister je povedal, da bodo morala podjetja, ki si bodo želela prestrukturiranja, pripraviti program prestrukturiranja in pri tem poudaril, da država nikakor ne bo reševala lastnikov podjetij. Minister mag. Stepišnik je še povedal, da Vlada RS pripravlja številne ukrepe, namen teh pa je povečanje zaupanja tujih trgov v slovenski gospodarski sistem. Povedal je še, da bodo v novi finančni perspektivi evropska sredstva na voljo za večje projekte, ki bodo vplivali tudi na druge dejavnosti in predvsem ustvarjali nova delovna mesta.

Navzoči so ministru predstavljali težave, s katerimi se soočajo. Izpostavili so lesno-predelovalno industrijo, v kateri vidijo veliko potenciala, in turizem, kjer je bil izpostavljen projekt Vizija Pohorje 2030. Gre za partnerski projekt sedemnajstih občin. Izpostavljena je bila tudi sanacija posledice poplav iz lanskega leta, ki še vedno ni dokončana. Prav tako so izpostavili pomanjkanje osnovne infrastrukture, predvsem cest.

Minister je obisk nadaljeval v občini Ravne na Koroškem, kjer se je udeležil posveta z gospodarstveniki Mežiške doline. Tudi tam je bila največ izpostavljena cestna infrastruktura in problemi, ki nastajajo zaradi nje. Tako župani, kot ostali udeleženci in predstavniki največjih koroških podjetij, so izpostavljali kako pomembna je za Koroško regijo 3. razvojna os, o kateri še danes Korošci le beremo.

VIDEO: Župan Občine Prevalje, Matic Tasič o cestah na Koroškem

{webplayer video=/v/zupantasic.mp4 preview=/images/p/zupantasic.jpg}

VIDEO: Andrej Gradišnik iz Metala Ravne je izpostavil, da Koroško gospodarstvo na eni strani potrebuje povezavo s Slovenijo, Slovensko gospodarstvo pa potrebuje projekte, kar pa brez 3. razvojne osi ni mogoče. Gašpar Gašpar Mišič pa je povedal, da 3. razvojna os so sanje, ki so že 10 let na papirju.

{webplayer video=/v/andrejgradisnik.mp4 preview=/images/p/andrejgradisnik.jpg}

VIDEO: Direktor Javnega komunalnega podjetja Log, Štefan Šumah, je izpostavil problem glede obratovalnega dovoljenja nove smetne jame na Holmecu. Minister mag. Stanko Stepišnik, pa je povedal, da bodo na ta problem opozorili ministra Dejana Židana.

{webplayer video=/v/smetnajamaholmec.mp4 preview=/images/p/smetnajamaholmec.jpg}

 

 

 

Minister mag. Stanko Stepišnik je v ponedeljek, 13. maja 2013 skupaj z državnim sekretarjem v Kabinetu predsednice Vlade RS, Gašparjem Gašparjem Mišičem, obiskal Koroško.