Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: V Slovenj Gradcu s komemoracijo počastili prihajajoče praznike

Dan spomina na mrtve je dan, ki v naša srca prikliče vse tiste, ki so odšli za vselej. To je znak spoštovanja, ki nikoli ne mine. Z velikim spoštovanjem pa se spominjamo tudi tistih, ki so žrtvovali svoje življenje in umrli v boju za našo domovino. Z zlatimi črkami so vklešena imena, ki pričajo o mnogih tragičnih zgodbah.

V Slovenj Gradcu so danes v dežju položili vence ob spomenikih padlim v drugi svetovni vojni in slovenski osamosvojitveni vojni ter se v Parku herojev pred slovenjgraško gimnazijo simbolično poklonili spominu na umrle v Mislinjski dolini.

Vence v Parku herojev so položile:

 – občinska delegacija, v sestavi župan Tilen Klugler, podžupan dr. Peter Pungartnik, podžupanja Martina Šisernik in delegacija Združenja borcev za vrednote NOB,

– delegacija Policijske uprave v sestavi pripadnikov policije Policijske postaje Slovenj Gradec in policijskega veteranskega društva Sever,

– delegacija Območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in

– delegacija Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline.

Na krajši slovesnosti, prilagojeni slabim vremenskim razmerah, je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler spomnil, da smo lani v Parku herojev obsodili tragične vojne grozote v Ukrajini in kot predsedujoči Mednarodni organizaciji mest glasnikov miru pozvali k ustavitvi vojaških aktivnosti v tej državi. »Letos ga moramo ponoviti, ker vojne v Ukrajini še ni konec, k temu pa žal dodati nov apel, povezan s konfliktom, ki se je razplamtel na Bližnjem Vzhodu: obsojamo napade na civiliste, izražamo solidarnost s prebivalstvom in vse vpletene pozivamo k upoštevanju mednarodnega humanitarnega prava ter vzpostavitvi humanitarnega koridorja za ogrožene prebivalce,« je rekel župan Tilen Klugler.

Spomnil je, da so v vsaki vojni trače mesta in njihovi prebivalci: »V Slovenj Gradcu, mestu glasniku miru, vsako tovrstno nasilje obsojamo in sočustvujemo s svojci žrtev. Mir je človekova pravica. In humanitarna katastrofa, kot smo ji priča v Palestini, dodatno potrjuje tudi vlogo in odgovornost mest glasnikov miru pri oblikovanju kulture miru ter spodbuja k dialogu, strpnosti in medsebojnem spoštovanju vseh narodov in ljudi sveta«.

Po županovih besedah nas spominska obeležja opominjajo in vodijo k razumevanju zgodovine. Zahvalil se je vsem, ki za grobove in spominska obeležja lepo skrbijo skozi vse leto. Hvaležen je tudi pripadnikom veteranskih in domoljubnih organizacij, ki varujejo spomin na tiste, ki so svoja življenja žrtvovali za ohranitev družbenih in civilizacijskih vrednot.  

Pred komemoracijo v Parku herojev je delegacija Mestne občine Slovenj Gradec obiskala grobove vseh častnih občanov ter nekatera pomembnejša spominska obeležja v občini.  Delegacije policije, Policijskega veteranskega društva Sever, Območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline pa so položili vence na grobove padlih soborcev: Bojana Štumbergerja in Vincenca Repnika v Starem trgu ter Željka Ernoiča v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.     

Besedilo: Urad župana MOSG

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Božidar Gomilšek
Božidar Gomilšek
5 mesecev nazaj

Kje pa imajo grob t.i. domobranci, nedolžni otroci, ženske ali starci-oz. žrtve komunistične morije? So se poklonili tudi njim? Mi je pokojna mati pripovedovala, da so bili s starši in brati/sestrami zaprti v kleti medtem ko so v pritličju družinske hiše v Šmartnem iz kolon beguncev izbirali tiste, kateri bi lahko imeli kaj vrednega. Dovolj so bili že celi usnjeni škornji. Ko so videli tako osebo, so jo izločili iz kolone beguncev in sta ga dva partizana peljala do hmelišča v bližini, eden partizan ga je ustrelil v glavo drugi partizan pa mu je sezuval škornje, medtem, ko je v smrtni agoniji še padal.Tiste, katere so partizani pokradli pa ležijo med polji hmelja v Šmartnem pri Slovenj Gradcu ali na Žančanih, kjer so si komunisti uredili strelišče in svoje žrtve v psredno streljali še naprej. In dokler se ne bomo priklonili vsem žrtvam nesmiselne morije med in po WW2 in dokler se ne bomo jasno distanacirali od lopovov, kateri so morili za škornje in druge dobrine ne bo nič slavnostnega v tašknih dejanjih, kot je obeleževanje spomina enih in zanikanje drugih.

Dogodki

Dan spomina na mrtve je dan, ki v naša srca prikliče vse tiste, ki so odšli za vselej. To je znak spoštovanja, ki nikoli ne mine. Z velikim spoštovanjem pa se spominjamo tudi tistih, ki so žrtvovali svoje življenje in umrli v boju za našo domovino. Z zlatimi črkami so vklešena imena, ki pričajo o mnogih tragičnih zgodbah.