Search
Close this search box.

(VIDEO in FOTO) Toča debela kot oreh klestila v Dravski in Mislinjski dolini

Tudi danes so se uresničile napovedi glede neviht s točo, ki so v popoldanskih urah zajele Slovenijo. Današnji dan pa so zaznamovale tudi visoke temperature, ki so postregle tudi z rekordi, na spletni strani Agencije RS za okolje pa poročajo tudi o preseženi opozorilni vrednosti ozona.
FOTO: Bralka S.M – Sv. Primož na Pohorju

Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo današnje popoldne najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih. Uresničile pa so se tudi napovedi glede močnejših nalivov s točo, ki so zajeli tudi Koroško.

FOTO: Bralka M.M. – Sv. Anton na Pohorju

Na Kredarici so izmerili 20,8 stopinje Celzija, kar je skoraj tri stopinje več kot v torek. V Ratečah so izmerili 35,5 stopinje (31,8), v Ljubljani 36,8 stopinje, kar je za dobro stopinjo več od starega junijskega rekorda, poročajo na spletni strani Agencije RS za okolje. Na Ravnah na Koroškem se je segrelo na 37,1 stopinje.

VIDEO: Toča na Sv. Primožu na Pohorju. Avtor posnetka: Silvija Metinger

[aiovg_video id=80927]

V popoldanskih urah so se nad nekaterimi kraji po Sloveniji pojavljale nevihte s silovitimi nalivi, močnimi sunki vetra in debelo točo, ki je ponekod presegla premer 5 cm. Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je vzhodni del Slovenije okoli 14.45 zajelo močno neurje, ki se je nad Slovenijo premaknilo iz Avstrije in Madžarske. Po do zdaj zbranih podatkih je bilo najhuje na območju Prekmurja, nevihta je potovala mimo Pohorja do Celja, od koder prav tako poročajo o obsežnih nalivih s točo.

VIDEO: Nevihta na Kopah. Avtor posnetka: Patricija Hočevar

[aiovg_video id=80942]

FOTO: Bralka: S.M – Sv. Primož na Pohorju

Neurje s točo pa je zajelo tudi Dravsko in Mislinjsko dolino, vendar na srečo v manjši obliki kot pred dnevi.

FOTO: Bralec Z.S. – Mala Mislinja

O nevihtah s točo pa poročajo tudi iz sosednje Avstrije, približno 10 km stran od slovenske meje.

VIDEO: Neurje v sosednji Avstriji, približno 10 km od slovenske meje (Radeljski prelaz). Avtor: Mirjam Zajamšek

[aiovg_video id=80922]

Presežena je bila tudi opozorilna vrednost ozona

Na merilnih mestih Nova Gorica, Koper in Otlica v Trnovskem gozdu (nadmorska višina 950 m) je vrednost ozona danes, 27. 6. 2019, presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. V Novi Gorici je bila prvič danes presežena ob 15. uri. Urna vrednost ozona je bila 189 mikrogramov na kubični meter, povprečna 8-urna pa 119 mikrogramov na kubični meter. V Kopru so zabeležili preseganje ob 16. uri, urna vrednost ozona je bila 187 mikrogramov na kubični meter, povprečna 8-urna pa 111 mikrogramov na kubični meter. Na Otlici je bila opozorilna vrednost presežena ob 16. uri, izmerjena urna vrednost ozona je bila 188 mikrogramov na kubični meter, povprečna 8-urna pa 129 mikrogramov na kubični meter.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na spletni strani ARSO priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Preberite tudi: Priporočila za preprečevanje poslabšanja zdravstvenega stanja starejših oseb ob povečani toplotni obremenitvi

Zvečer bodo predvsem na vzhodu še možne posamezne močne nevihte s točo in močnimi vetrovnimi sunki, v drugem delu noči pa se bo vreme umirilo. . Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja, opozarjajo na spletni strani ARSO.

Zjutraj bo predvsem v osrednji in jugovzhodni Sloveniji nekaj oblačnosti, drugod bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do okoli 24 stopinj. V petek bo pretežno jasno. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 30, na Primorskem do 34 stopinj.

V teh vročih dneh pa ne pozabite na vaše živali: Pravilno poskrbite za vaše živali v teh vročih dneh.

Tudi danes so se uresničile napovedi glede neviht s točo, ki so v popoldanskih urah zajele Slovenijo. Današnji dan pa so zaznamovale tudi visoke temperature, ki so postregle tudi z rekordi, na spletni strani Agencije RS za okolje pa poročajo tudi o preseženi opozorilni vrednosti ozona.