Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Prvič v zgodovini MOSG podelili štipendije

Župan Mestne občine Slovenj Grade Tilen Klugler je danes sprejel prve štipendiste Mestne občine Slovenj Gradec. V šolskem letu 2023/2024 bodo štipendijo Mestne občine Slovenj Gradec prejemali trije dijaki in dva študenta.

Štipendije so pomemben dopolnilni prejemek mladih, ki je spodbuda za uspešnost pri učenju in aktivno delovanje na vseh področjih, ki so pomembna ne le za njihov razvoj, temveč tudi za razvoj okolja, v katerem delujejo.

Čeprav so v Sloveniji zelo raznolike možnosti za pridobitev štipendij, je tudi v Mestni občini Slovenj Gradec župan dal pobudo za nastanek občinskega Štipendijskega sklada. Posebna komisija, ki jo sestavljajo dr. Mojca Čerče, Nada Duler, Andreja Vehovar Pezdirc in dr. Silva Roncelli Vaupot, ki je tudi predsednica komisije, je ob pomoči Darka Sagmeistra in mag. Natalije Knez, oba zaposlena v Mestni občini Slovenj Gradec, pripravila svojstven, izviren koncept Štipendiranja perspektivnih dijakov in študentov MO Slovenj Gradec.

Glavni cilj štipendiranja je podelitev štipendij, ne le tistim mladim, ki so učno najuspešnejši, temveč predvsem tistim, ki izkazujejo svojo nadarjenost na različnih področjih, ter so hkrati tudi zelo aktivni v lokalnem okolju. Komisija je pripravila natančno premišljena merila za točkovanje dosežkov kandidatov za štipendije, ki so sledila temu cilju. Tako je kandidat za štipendijo pridobil 20 odstotkov točk z učnim uspehom, 50 odstotkov s prepoznanimi izjemnimi dosežki in 30 odstotkov točk z izstopajočimi aktivnostmi v lokalnem okolju. Ravno ta pristop razlikuje štipendiranje v Mestni občini Slovenj Gradec od drugih štipenditorjev v Sloveniji.

Župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler je ob sprejemu štipendistov dejal: ” V čast mi je bilo sprejeti prve štipendiste Mestne občine Slovenj Gradec. V šolskem letu 2023/2024 bodo štipendijo Mestne občine Slovenj Gradec prejemali trije dijaki in dva študenta. Vesel sem, da smo imeli veliko prijav za štipendije, kar je dokaz, da imamo v občini veliko mladih talentiranih ljudi. Naj bo štipendija spodbuda za uspešnost pri učenju in aktivno delovanje na drugih področjih, ki so pomembna ne le za njihov razvoj, temveč tudi za razvoj okolja, v katerem delujejo.”

Dogovorili so se, da bo s štipendisti vzpostavljena stalna komunikacija in spremljanje njihovega razvoja ter njihova smiselna vključitev v dogajanje v Mestni občini Slovenj Gradec, kar bi vodilo do nastanka skupnosti štipendistov – mladih perspektivnih šolajočih občanov, ki bi jih motivirali za aktivnejšo vlogo v življenju občine in posledično tudi za to, da po koncu šolanja ostanejo v domačem okolju. Štipendija se podeljuje za eno šolsko/studijsko leto. Štipendist lahko kandidira za štipendijo še naprej, pod pogoji zapisanimi v Odloku o štipendiranju perspektivnih dijakov in študentov MO Slovenj Gradec.

Za šolsko/študijsko leto je bilo razpisanih pet štipendij, dve za študente in tri za dijake. Na razpis se je prijavilo deset kandidatov s statusom dijaka in deset s statusom študenta. Komisija je imela izjemno težko nalogo, da je na osnovi dokazil za štipendijo izbrala tri izjemno uspešne dijake in dva izjemno uspešna študenta. Tako so štipendisti Mestne občine Slovenj Gradec za š. I. 2023/2024 postali: študenta Hana Klančnik (Medicinska fakulteta UM) in Martin Javornik (Akademija za glasbo UL U – magistrski študij kitare) ter dijaki Lado Erjavc (Gimnazija Slovenj Gradec), Nastja Pavlič (Gimnazija Slovenj Gradec) in Nika Ulbl (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana – violina). Komisija se veseli sodelovanja s štipendisti in nadaljnje promocije štipendiranja občine ter predvsem spreminjanja učinkov te dejavnosti na aktivnejšo in bolj angažirano vlogo perspektivnih mladih v domačem okolju.

Vir: MO Slovenj Gradec

Fotogalerija

Dogodki

Župan Mestne občine Slovenj Grade Tilen Klugler je danes sprejel prve štipendiste Mestne občine Slovenj Gradec. V šolskem letu 2023/2024 bodo štipendijo Mestne občine Slovenj Gradec prejemali trije dijaki in dva študenta.