Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Predsednik Borut Pahor obiskal Koroško

Predsednik republike Borut Pahor je na vabilo Regijskega štaba Civilne zaščite za Koroško regijo danes obiskal Slovenj Gradec.

VIDEO: Izjava predsednika RS Boruta Pahorja

Pahor je v izjavi med drugim pojasnil, da prihodnjo sredo pripravlja srečanje predsednic in predsednikov parlamentarnih strank ter vodij poslanskih skupin. Kot je dejal Pahor, si bodo na srečanju ob sodelovanju ministra za zdravje Janeza Poklukarja in predstavnikov strokovne skupine prizadevali poenotiti stališča o izhodni strategiji iz zdravstvene krize. Pomembno se mu namreč zdi odpraviti dileme o izhodni strategiji oz. poenotiti stališča o tem vprašanju, saj je prepričan, da bi večja enotnost in sodelovanje lahko pripomogla k še uspešnejšemu soočanju s krizo.

“Naš cilj je slišati, kakšna bo izhodna strategija vlade oz. naše države v soočanju s covidom,” je pojasnil Pahor. Ministru za zdravje Poklukarju pa je Pahor v pogovoru tudi svetoval, naj ne zamudi priložnosti, da vodilnim v slovenski politiki predstavi neke praktične strukturne ukrepe, ki so potrebni v javnem zdravstvenem sistemu.

Ta se je sicer v epidemiji po oceni Pahorja “sijajno odrezal”, a ne gre pričakovati, da bo po krizi deloval še uspešneje in učinkoviteje kot pred njo. “Tudi zaradi krize so se pokazali nekateri problemi strukturne narave, ki bi jih kazalo čim prej in čim bolj enotno odpraviti,” je poudaril in izrazil upanje, da bodo izkoristili že sredin sestanek za razpravo in za iskanje soglasja o tem.

VIDEO: Izjava poveljnika Civilne zaščite za Koroško regijo Alana Matijeviča

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na začetku svojega obiska sestal s štabom Civilne zaščite za Koroško regijo. Predsednika republike so sprejeli župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnik Civilne zaščite za Koroško regijo Alan Matijevič.

VIDEO: Izjava poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije Srečka Šestana

Na delovnem sestanku, ki je potekal v sejni sobi MOSG, se je župan Tilen Klugler zbrani sestavi Regijskega štaba CZ zahvalil za dobro sodelovanje v času epidemije, predsedniku Borutu Pahorju pa se je zahvalil za obisk. Kratkim poročilom posameznih služb in institucij.

VIDEO: Izjava župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja

Predsednik Pahor se je seznanil z izvedenimi aktivnostmi civilne zaščite ob prvem in drugem valu nove koronavirusne bolezni v Sloveniji v koroški regiji.

VIDEO: Predsednik Pahor na obisku v vrtcu

Predsednik Pahor si je nato v spremstvu župana ogledal tudi vrtec na Maistrovi, kjer so mu najmlajši priredili srčen sprejem, v nadaljevanju obiska pa se je podal skozi sosesko Polje v Dom starostnikov, kjer so ga pozdravili oskrbovanci doma.

VIDEO: Predsednik Borut Pahor obiskal koroški dom starostnikov PE Slovenj Gradec

Pahor je v kratkem nagovoru izrazil zadovoljstvo za ravnanja v času epidemije in pohvalil požrtvovalnost ter pogum stanovalcev. Povabil jih je na obisk v predsedniško palačo, vodstvo doma in varovanci pa so mu obljubili, da se bodo povabilu tudi odzvali.

Ob obisku se je predsednik države srečal tudi z Guinnessovo rekorderko Jadranko Smiljić, ki se je s kvačkaricami in kvačkarji z različnih koncev Slovenije lotila posebnega projekta. Skvačkati želijo 212 grbov vseh slovenskih občin in se tako skupaj vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Kvačkarica mu je predstavila vseslovenski projekt kvačkanja občinskih grbov ter predsedniku Pahorju podarila pismo s kvačkano masko. Predsednik pa je sprejel njeno prošnjo za častno pokroviteljstvo nad načrtovanim podvigom.

Svoj obisk pa je predsednik zaključil v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je priredil tudi krajšo novinarsko konferenco, na kateri so poleg predsednika spregovorili tudi župan MOSG, direktor SBSG in poveljnik Regijskega štaba CZ.

VIDEO: Izjava direktorja SB Slovenj Gradec dr. Janeza Lavreta

FOTOGALERIJA

Vir: STA, MO Slovenj Gradec, Koroški dom starostnikov Slovenj Gradec

Predsednik republike Borut Pahor je na vabilo Regijskega štaba Civilne zaščite za Koroško regijo danes obiskal Slovenj Gradec.