Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Podjetje Pergola d.o.o. bo doniralo novo hišo družini prizadetim v poplavah

Ob Podgorski cesti v Slovenj Gradcu so danes položili temeljni kamen za Hišo novega začetka, kot so simbolično poimenovali nov dom za družino, prizadeto v lanskih katastrofalnih poplavah.

Temeljni kamen za pritlično montažno hišo so položili Vidko Švajger, direktor podjetja Pergola d.o.o. iz Radelj ob Dravi, ki je hišo doniralo skupaj s številnimi izvajalci in dobavitelji, Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec (občina je prispevala zemljišče), Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport ter Boštjan Šefic, državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah 2023.

“To je naš majhen, a pomemben prispevek k rešitvi stisk premnogih družin, ki so tudi na Koroškem zaradi poplav morale zapustiti svoje domove,” je povedal Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec.

Že avgusta 2023, ko smo bili priča katastrofalnim poplavam, smo vedeli, da se bomo odzvali in po svojih najboljših močeh nekomu pomagali. Za pomoč smo navdušili tudi svoje kooperante in dobavitelje,” je dejal Vidko Švajger, direktor podjetja Pergola d.o.o. iz Radelj ob Dravi ter dodal, da se za dobrodelnost niso odločili zaradi medijske pozornosti, pač pa zaradi srčnosti in sočutja do ljudi v stiski.

Enodružinska pritlična hiša z neto tlorisno površino 113 kvadratnih metrov bo nudila udobno bivanje štiričlanski družini. Steklene površine bodo v notranjost prepuščale veliko sončnih žarkov in popestrile izgled objekta. Dodatna pokrita terasa bo nudila zaščito ob druženju na prostem ob sončnih in deževnih dnevih z lepimi pogledi na Uršljo goro, cerkev sv. Pankracija in na Rahtel. Zemeljska dela in talno ploščo bo donacijsko izvedlo podjetje Gradbeništvo Kuster.

V podjetju Pergola ne bodo prvič dobrodelni. V preteklosti so družini iz občine Lenart, ki je živela v dotrajanem in zdravju škodljivem domu, prav tako skupaj z dobavitelji in kooperanti postavili nov, energijsko varčen dom. Z večjo denarno donacijo so priskočili na pomoč tudi malemu Krisu v akciji zbiranja denarja za fantkovo gensko terapijo, z donacijam radi pomagajo tudi različnim društvom in šolam.

S Slovenj Gradcem bodo v prihodnje povezani še na en način. Ob obisku dijakov, ki se izobražujejo v programu lesarstvo na srednji šoli Slovenj Gradec in Muta, v njihovi proizvodnji v Radljah ob Dravi je direktorja Pergole Vidka Švajgerja do te mere navdušilo zanimanje in interes za osvajanje novih znanj, da se je odločil enemu izmed njih podeliti kadrovsko štipendijo. Na vprašanje zakaj, Vidko Švajger odgovarja: “Ker na mladih svet stoji.”

Podjetje Pergola, ki v letošnjem letu praznuje dvajseto obletnico delovanja, je z lastno proizvodnjo nizkoenergijskih montažnih hiš na slovenskem tržišču dejavno od leta 2004, od leta 2013 pa tudi na tujih trgih, največ v sosednji Avstriji. Podjetje, ki ga vodi Vidko Švajger, je v času svojega delovanja ustvarilo dom že več kot 900 družinam. Pred štirinajstimi leti so se preselili v nove, večje in modernejše poslovne prostore in proizvodne prostore v poslovni coni Radlje ob Dravi. Letno proizvedejo okoli 100 hiš, njihove kapacitete pa so še bistveno višje.

MO Slovenj Gradec je v lanskih petih škodnih dogodkih v času od maja do novembra utrpela skupno škodo v višini skoraj 60 milijonov evrov, največjo v poplavah 4. avgusta. Sprožilo se je 248 plazov, od tega 197 na kmetijskih površinah, ostalo pa so plazovi in usadi na cestah ter plazovi za stanovanjskimi objekti. Popolnoma so se porušili štirje mostovi, trije so poškodovani. Na seznamu vladne službe za obnovo po lanskih poplavah, ki sicer še ni dokončen, sta v MO Slovenj Gradec za izselitev predvideni dve družini.

Vir: MO Slovenij Gradec

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mihi
mihi
3 mesecev nazaj

Zakaj sta se prišla slikat Šefic in Han? En evro tu ni prispevala država.

Dogodki

Ob Podgorski cesti v Slovenj Gradcu so danes položili temeljni kamen za Hišo novega začetka, kot so simbolično poimenovali nov dom za družino, prizadeto v lanskih katastrofalnih poplavah.