Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Na Prevaljah slavnostno otvorili prvi postavljeni montažni most

Evropske države so v okviru mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite Sloveniji ponudile 11 mostov. "Skupaj računamo, da bi z lokalnimi skupnostmi na Koroškem postavili šest ali sedem mostov, in to naj bi se zgodilo v naslednjih 14 dneh," je na Prevaljah danes povedal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin.

Od omenjenih 11 mostov jih je šest že v Sloveniji, pet pa jih je na poti. S postavitvami so začeli na Koroškem, kjer so prostovoljci pod okriljem nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč (Technisches Hilfswerk – THW) v ponedeljek zaključili gradnjo prvega montažnega mosta čez reko Mežo, trenutno pa na Prevaljah gradijo še enega v bližini bencinske črpalke Petrol. Zgradili ga bodo predvidoma do konca tega tedna.

Trenutno se iz omenjene pomoči postavlja še italijanski most v Škofji Loki, sledili bodo ostali, ki gredo manjši del na Gorenjsko, trije pa so trenutno predvideni za Savinjsko dolino, a tam razmere niti še ne dopuščajo postavitev, je ob današnjem uradnem odprtju prvega postavljenega montažnega mosta čez reko Mežo na Prevaljah dejal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin.

Slovesnega odprtja se je udeležila tudi predsednica THW Sabine Lackner, ki je dejala, da razume stisko tukajšnjih ljudi, saj so sami pred dvema letoma v Nemčiji doživeli podobno. “Vemo, kako pomembni so mostovi,” je dejala. Ponosna je na pripadnike THW, ki so prostovoljci in so se, kot je dejala, odzvali hitro. Pohvalila je sodelovanje z upravo za zaščito in reševanje ter gostoljubnost lokalnega okolja, navdušena pa je tudi nad zgodbo o izgradnji mosta za pešce, ki ga je z ekipo na Prevaljah zgradil lokalni podjetnik.

Že res, da sem ambasador Nemčije, ampak pravi ambasadorji Nemčije ste pa vi, ki ste opravili to delo,” je pripadnikom THW na Prevaljah dejal izredni in pooblaščeni veleposlanik Zvezne republike Nemčije v Sloveniji Adrian Pollmann.

Minister za obrambo Marjan Šarec pa je med drugim dejal, da so most danes tudi tehnično prevzeli in s tem dobili vzorec za vse druge mostove. “Toliko solidarnosti, kot smo ji priča te dni, že dolgo nismo doživeli,” je dejal minister in napovedal, da bodo skupaj s Korošci sanirali posledice poplav in da ne bodo ostali sami. Ekipi iz Nemčije pa je dejal, da je naša “hvaležnost brezmejna”.

Behin je v izjavi medijem povedal še, da imajo tudi na URSZR še štiri lastne mostove, ki jih bodo skupaj tudi z nekaterimi od teh tujih ekip oz. s svojimi ekipami postavili nekje do konca septembra.

Ocenil je, da je toliko mostov za trenutne razmere v Sloveniji več kot potrebno, če vemo, da je bilo prizadetih več kot 50 mostov. Vseh omenjenih 11 oz. skupno 15 s tistimi od uprave bodo postavili na lokalnih cestah. Mostove na državnih cestah pa bo postavljala direkcija za infrastrukturo, je dodal.

Pomoč v obliki 11 mostov je sicer zagotovilo pet držav, in sicer Hrvaška, Nemčija, Češka, Poljska in Italija. Behin pa je povedal še, da vseh 11 mostov, ki jih bodo postavili, te države darujejo.

Kar pomeni, da jih ne bodo zahtevali nazaj in se prenesejo na lokalno skupnost. Občina postane upravljavec in tudi potem lastnik samega mosta, razen če se v nadaljevanju dogovorimo, da se bi zaradi umika mosta in nadomestitvijo s trajnim mostom ta most lahko uporabili kje drugje. Ampak ključno je, da taki mostovi ostanejo v Sloveniji in so darovani Sloveniji kot pomoč drugih držav,” je poudaril Behin.

Vir: STA

Fotogalerija

Dogodki

Evropske države so v okviru mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite Sloveniji ponudile 11 mostov. "Skupaj računamo, da bi z lokalnimi skupnostmi na Koroškem postavili šest ali sedem mostov, in to naj bi se zgodilo v naslednjih 14 dneh," je na Prevaljah danes povedal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin.