Search
Close this search box.

FOTO: Na Koroškem na delu številni gasilci. Arso izdal rdeč alarm za Koroško

Stacionarni močni nalivi se že več ur obnavljajo na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja.

Hudourniške poplave večjega obsega se na tem območju stopnjujejo. Izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu.

Razmere se spreminjajo iz minute v minuto, zaprt je most pri Dravogradu, zelo težko je priti do Prevalj in Črne na Koroškem. Na svojih domovih je ujetih veliko Korošcev, ki kličejo na pomoč, saj jih voda zaliva.

V Slovenj Gradcu so morali že dvakrat sprožiti sireno zaradi izlitja reke Suhadolnice. V Črni na Koroškem pa gasilci zelo težko pridejo do krajanov, saj je reka Meža zalila center mesta, zelo visok je tudi vodostaj reke Drave v Dravogradu.

Pretok Drave na meji z Avstrijo se je v zadnjih urah hitro povečal, poleg tega je pretok Meže pred sotočjem v Dravogradu okoli 350 m3/s. Drava bo poplavljala vzdolž toka na izpostavljenih območjih ter na odseku dolvodno od jezu Markovci.

Zaradi velikega obsega neurja poplave so gasilci na terenu že od večernih ur. Prosijo občane za strpnost.

V občini Prevalje so izredne razmere. Gasilci posredujejo z vsemi razpoložljivimi silami. Sirena za splošno nevarnost sprožena 2x. Ob tem naprošajo občanke in občane, da naj spremljajo vsa navodila na TV in radio.

Iz PGD Podgorja sporočajo: “Smo na terenu, žal je kar nekaj lokacij do katerih se še ne moremo prebiti. Pazite nase. Voda dere iz vseh strani in z sabo prinaša ogromno materiala, zato se ne podajajte vanjo reševat svojih stvari. Pazite na svoje življenje.”

PGD Podgorje

Črna na Koroškem

V Podpeci meteorna voda zaliva dvorišče in klet stanovanjske hiše. V Podpeci meteorna voda zaliva klet stanovanjske hiše. V Mušeniku zaradi zamašenega obcestnega propusta meteorna voda ogroža hišo in cesto. Cesta Črna na Koroškem-Sleme je zaradi plazu zaprta, obvoz je urejen. V Koprivni plaz ogroža hišo. V Koprivni je zaradi zamašenega odvodnega jaška ogrožena cesta.

Mežica

Na regionalno cesto Mežica – Črna na Koroškem je v Bregu na cesto zdrsnil plaz. Na Mariborski cesti v Mežici je voda reke Meže ogrozila stanovanjsko hišo.

Mislinja

Iz PGD Dovže sporočajo, da so posredovali na intervenciji ob zamašenem obcestnem jašku. Ob napovedi več dnevnega obilnega deževja krajane pozivajo, da delujejo preventivno in samoiniciativno. Z malimi dejanji lahko preprečimo večje škode. Še vedno lahko prejmete protipoplavne vreče, v kolikor jih potrebujete.

Podvelka

V Ožbaltu, občina Podvelka, gasilci iz kletnih prostorov stanovanjske hiše črpajo meteorno vodo.

Prevalje

V času dogodkov večjega obsega Neurja so do 06:30 na območju PREVALJE zabeležili več prijav dogodkov (13). Aktivirali so Prostovoljna teritorialna gasilska društva (1). Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Radlje ob Dravi

V času dogodkov večjega obsega Neurja so do 06:35 na območju RADLJE OB DRAVI zabeležili več prijav dogodkov (3). Aktivirali so Prostovoljna teritorialna gasilska društva (3). Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Ravne na Koroškem

V Tolstem vrhu, občina Ravne na Koroškem, voda naraslega potoka ogroža hišo. V Tolstem vrhu je drevo padlo čez cesto.

Slovenj Gradec

V Mislinjski Dobravi zaradi delno odkrite strehe voda teče v stanovanjsko hišo.

Vuzenica

V času dogodkov večjega obsega Neurja so do 06:40 na območju VUZENICA zabeležili več prijav dogodkov (6). Aktivirali so Prostovoljna teritorialna gasilska društva (1). Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Vir: SPIN

Fotogalerija

Ste v vaš objektiv ujeli zanimiv posnetek? Pošljite ga nam!

Dogodki

Stacionarni močni nalivi se že več ur obnavljajo na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja.