Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Aljažu Verhovniku izročili priznanje za osebnost leta 2018

Pred dnevi ste poslušalci Koroškega radia odločili, da gre laskavi naziv, Osebnost leta 2018, v roke Aljažu Verhovnik, ki smo mu lahko v pogovoru z Ireno Fasvald prisluhnili v današnji oddaji Sredina sredica na Koroškem radiu.

Novinarka Irena Fasvald in Aljaž Verhovnik, osebnost leta 2018

Korošci smo z glasovanjem nagradili prizadevanja Aljaža Verhovnika za gradnjo hitre ceste na Koroško, ki je nujno potrebna za gospodarstvo, razvoj Koroške, skratka za vse generacije.

[Elite_video_player id=”7″]

Ni pa samo aktivna udeležba Aljaža v projektu HOČ’MO CESTO, bila razlog, da si je prislužil ta naziv. Naj omenimo, da je še ne 30 leten borec za cesto tudi športnik, kulturnik, dejaven je tudi na področju turizma, kar je še posebej poudaril župan Raven, dr. Tomaž Rožen.

Aljaž je ob prejemu naziva povedal, da je zelo počaščen, prepričan je, da je pri izboru pomembno vlogo odigralo tudi dogajanje glede ceste v zadnjem času. Zahvalil se je vsem za podporo in glasove, je pa poudaril, da je še bolj vesel, da so podporo namenili ne le njemu kot osebnosti, ampak celotni Mladinski iniciativi za gradnjo tretje razvojne osi. Njegova prizadevanja za izgradnjo hitre ceste so postala način življenja, je dejal.

V oddaji je o hitri cesti in Aljaževih prizadevanjih zanjo spregovoril tudi Milan Kamnik, ambasador HOČ’MO CESTO, ki je povedal: »Na po povabilo Aljaža sem se odzval in naredil priredbo pesmi Ibržnik, ki je stara že 20 let, ampak še vedno aktualna, predvsem takrat, ko nam Korošcem gre za nohte. Ni mi bilo težko narediti priredbe, pove Kamnik, ki dodaja: »Enostavno se to ne da dogovoriti, jaz tega ne razumem, cesta je potrebna, to kar imamo so njive, ne cesta. Sam se veliko prevozim po teh cestah. Potrebno bo bolj agresivno nastopiti s strani vseh koroških občin, ne le z Mladinsko iniciativo. Zadnji čas je, da se nekaj naredi s kakim večjim protestom. Če zapremo cesto v Hudi luknji, ne vem kaj bo. Vse se steka v Ljubljano, vsi davki …, smo enakovredni državljani, nas pa imajo za drugorazredne državljane, tako ne gre več,« je oster Kamnik. »Vsi Korošci bi morali stopiti skupaj, ne le gledati na politike in aktiviste, kot je mladinska iniciativa, kaj bodo naredili, ampak vsi, ker to cesto potrebujemo,« je zaključil Kamnik.

Aljaž je ob tem dodal: »Nestrpno pričakujemo, da se zasadi prva lopata. Ljubljana je enkrat takšen pritisk že izkusila, in sicer aprila 2017. Človek dobi občutek, kot da so v zadnjih tednih z nami malo barantali. Po treh urah pogajanj na sestanku v Ljubljani smo le prišli do spoznanja, da bi mogoče pa se lahko začelo graditi. Od srede do ponedeljka so čudežno ugotovili, da bi to bilo možno, gradnja bi se lahko začela, če bodo le izpolnjeni določeni pogoji. Jaz bom najbolj srečen, ko bo cesta, upam, da čim prej. Če bo, tako kot so nazadnje povedali na sestanku, bo to leta 2024, ko bo zgrajen odsek do Slovenj Gradca

Priznanje je podelila direktorica Koroškega Radia, Andreja Ogriz

Omenil je tudi vlado: »Če je volja vlade jasna, tukaj ni dilem, Dars je državno podjetje. Zdajšnja vlada je že ob samem začetku mandata povedala, da sta na področju infrastruktur med prioritetami ministrstva v tem mandatu tretja razvojna os in drugi tir med Divačo in Koprom.«

Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik

Kot pravi Aljaž, se samo od sebe ne zgodi nič. Pri gradnji hitre ceste na Koroško gre za zgodovinsko pomemben projekt, pri katerem ga je že na začetku podprl Andrej Grobelnik, s katerim sta že leta 2016 vse sile usmerila v Ljubljano. Pripravila zloženko z devetimi razlogi, zakaj tako mora biti, obiskovala poslanske skupine v državnem zboru … in si vse do danes, ob podpori mnogih, prizadevala, da Korošci vendarle dobimo cesto.

Spregovoril je tudi župan Prevalj, dr. Matic Tasič, ki je povedal, da je Aljaž pravi bojevnik. Preko sms sporočila pa mu je čestitke ob prejemu naziva poslal iz bolnišnice, kjer trenutno okreva po prometni nesreči, Franc Šegovc, ki je naziv Osebnost leta prejel lani.

HOČ’MO CESTO!

 

Dogodki