Search
Close this search box.

VIDEO: SB Slovenj Gradec – “60 let Otroškega oddelka med Uršljo in Peco”

Oddelek za pediatrijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec praznuje 60-letnico delovanja. V ta namen so, 16. 11. 2018, pripravili strokovno družabno srečanje, ki se ga je udeležilo preko 100 ljudi. Srečanje so poimenovali 60 let otroškega oddelka med Uršljo in Peco. 

Zasnove otroškega oddelka segajo v leto 1954, ko je bil ukinjen infekcijski oddelek bolnišnice. Otroški oddelek je bil kot samostojna enota ustanovljen 1.  januarja 1958. Svoje prve lastne prostore je dobil v „izolirnici“, kjer je bilo osem sob s skupno petinštiridesetimi posteljami. Zaradi prostorske stiske in hkratne potrebe po vedno večjem številu otroških postelj, so leta 1967 dogradili še leseno montažno barako. S tem so se razmere za bolnike in osebje nekoliko izboljšale. V sodobnejšo zgradbo so preselili bolne otroke 5. maja 1983.

Od 6. decembra 2016 se nahaja Oddelek za pediatrijo v prenovljenih prostorih in zagotavlja vse potrebne zdravstvene storitve na sekundarnem nivoju za bolnike do izpolnjenega 18. leta starosti (iz koroško – šaleške regije). Je temeljni oddelek Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, strokovno visoko usposobljen, vedno v skladu z razvojem pediatrične stroke, organizacijsko optimalno urejen, z možnostjo prilagajanja glede na trenutne potrebe otroške populacije. Vizija oddelka je, da postane na področju pediatrije vodilni regijski center. Oddelek je pridobil Unicef – ov naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova.

60 let otroškega oddelka med Uršljo in Peco, so obeležili v petek, 16. novembra, v prostorih Mladinskega centra Slovenj Gradec. V dopoldanskem času so pripravili okroglo mizo na temo primeri dobre prakse z vidika kakovostne in varne obravnave otrok v SB Slovenj Gradec, v popoldanskem delu srečanja pa so pozornost namenili zanimivim kliničnim primerom iz vsakdanjega dela, kot so akutno zaprtje, pljučnica, prvi epileptični napad, akutna bolečina v trebuhu, akutna bolečina v hrbtu ter urgentni carski rez donošenega novorojenčka. Za zaključek je sledila razprava in druženje ter ogled Oddelka za pediatrijo.

Priprave na slovesni dogodek so se za zaposlene na Oddelku za pediatrijo pričele že mnogo pred dogodkom. V ta namen so izdali prikupno otroško slikanico z naslovom En palček, dva palčka, trije palčki. Napisala jo je Ida Paradiž, ilustriral in oblikoval pa Jernej Kovač Myint.

Ob tej priložnosti je Tomo Novosel režiral tudi film »Otroški oddelek med Uršljo in Peco«, kjer nas palčka Uršek in Pecek popeljeta po otroškem oddelku SB Slovenj Gradec. Glasova sta Uršku in Packu posodila Dušan Stojanovič in Andraž Rus.

Otroški oddelek med Uršljo in Peco

Oddelek za pediatrijo je 16. novembra obeležil visok jubilej- 60 let. Za to priložnost je Tomo Novosel režiral film »Otroški oddelek med Uršljo in Peco«, kjer nas palčka Uršek in Pecek popeljeta po otroškem oddelku naše bolnišnice. Pridružite se jima na njunem razburljivem popotovanju …

Objavil/a Splošna bolnišnica Slovenj Gradec dne Sreda, 21. november 2018

Ob tej priložnosti je, Janez Lavre, dr. med, direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, povedal: »V veliko veselje in ponos nam mora biti, da Otroški oddelek splošne bolnišnice Slovenj Gradec letos praznuje 60-letnico. Pogum, odločnost, predanost, drobci sreče in  otroška razigranost, ki ne usiha so tiste besede, ki že ves ta čas opredeljujejo osebje našega otroškega oddelka. Vse to je imelo močan vpliv na njihov razvoj v teh letih. Hvala vsem, ki ste in so pogumno stopili na to pot. Današnja slovesnost je po vsebini prav takšna, nam vsem predvsem odločen pokazatelj kakšen bo razvoj v bodoče. Na to sem in smo vsi skupaj upravičeno ponosni. Vsem nekdanjim in sedanjim zaposlenim želim lepo in doživeto praznovanje.«

Dr. Katarina Rednak Paradiž, dr. med., v. d. predstojnice Oddelka za pediatrijo dodaja: »Že 60. let na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec zdravimo otroke iz Koroško šaleške regije. Zdravstveno obravnavo pri nas jim želimo narediti čim bolj prijazno, hitro, otroku blizu, kakovostno, varno in čim manj bolečo. Z novimi moderno opremljenimi prostori, ki omogočajo kvalitetno sobivanje staršev z bolnimi otroci, z neomejevanjem obiskov, najnovejšo medicinsko opremo in dobro ekipo strokovnjakov lahko tem ciljem tudi sledimo.  V hospitalnem delu zagotavljamo nizko povprečno hospitalno dobo otrok, vedno več imamo enodnevnih hospitalizacij, v ambulantnem delu pa deluje 11 subspecialističnih pediatričnih ambulant. Trudimo se, da so naše čakalne dobe za otroke čim nižje. Ob 60. obletnici oddelka se zahvaljujemo vsem upokojenim članom Oddelka za pediatrijo SB SG, ki so se s svojim delom, zagnanostjo, voljo in optimizmom gradili zgodbo Oddelka za pediatrijo, ki jo mi nadaljujemo in nadgrajujemo. Zahvaljujemo se tudi vodstvu bolnišnice, ki nas v skrbi za najmlajše paciente vedno podpira.«

Vir: Spletna stran Splošne bolnišnice Slovenj Gradec

Dogodki