V prestolnici izmerili rekordno močne sunke vetra. Za petek izdano oranžno vremensko opozorilo za vso državo

Veter, ki je v rekordnih sunkih prišel kot predhodnica popoldanskih ploh, je povzročil nemalo težav. Iz Kranja so poročali o okoli 70 objektih z odkrito streho. Hudo je bilo tudi v Ljubljani, kjer je bilo nekaj ljudi lažje poškodovanih. Zlasti gasilci in policisti imajo tako polne roke dela, tudi z odstranjevanjem podrtih dreves.

Od 14.50 naprej so gorenjski policisti na interventno številko 113 sprejeli večje število klicev zaradi neurja, večinoma gre za Kranj in po prvih podatkih za dogodke brez hujših posledic, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Poveljnik gasilske operative iz Gasilsko reševalne službe (GRS) Kranj Andraž Šifrer je za STA povedal, da so imeli do zdaj že več kot 70 intervencij, na terenu pa je več kot 150 gasilcev Gasilske zveze Mestne občine Kranj in Poklicne gasilske enote GRS Kranj. “Gre za odkrite strehe, odtrgane kable, podrta drevesa, ki so padla na ceste in na vozila,” je opisal.

Z odstranjevanjem posledic neurja imajo precej dela tudi v prestolnici. Veter je odnašal zabojnike za smeti, panoje, strehe, prometno signalizacijo, gradbeni material, odkril več streh, tudi del strehe ljubljanske porodnišnice. V glavnem so jo sicer že pokrili, so za STA povedali v UKC.

Policijska uprava Ljubljana je prejemala klice zlasti med 14. in 16. uro. Na Bleiweisovi v Ljubljani je v motorista priletel reklamni pano in ga lažje poškodoval. Obveščeni so bili o podrtem drevju in posledično neprevoznih več cestah, tudi Topniški, Dolenjski cesti, Zaloški cesti, Ižanski cesti, uvozu na severno ljubljansko obvoznico pri Dunajski cesti, uvozu na avtocesto na Lavrici proti Kopru, na Jeprci, na cesti Izlake – Orehovica, v Vodicah, v Domžalah, v Logatcu.

Na Gasilski brigadi Ljubljana so do 18. ure zabeležili 160 dogodkov, na terenu pa je bilo takrat 250 gasilcev s 54 gasilskimi vozili. Kot je za STA dejal Robert Okorn iz omenjene gasilske brigade, je ogromno podrtih dreves in odkritih streh. Na terenu so gasilci celotne Gasilske zveze Ljubljana, intervencije pa opravljajo po prednostnem vrstnem redu, predvsem tam, kjer viseči predmeti ogrožajo mimoidoče ali kjer so podrta drevesa na vozilih, je povedal.

V prestolnici so izmerili tudi rekordno močne sunke vetra, in sicer 102 kilometra na uro (km/h) v Bežigradu. Sunki so bili zelo močni še na Krvavcu, kjer so znašali 113 km/h, na Trojanah-Limovce 109 km/h, na območjih oceanografske boje Zarja 97 km/h in oceanografske boje Zora 95 km/h. 96 km/h so namerili v Bovcu.

Ob 14.35 je prišlo tudi do požara v Veliki Ligojni, ki ga je povzročila potrgana električna napeljava. Pogorelo je okoli 200 kvadratnih metrov trave. Požar je pogašen.

Na Rakuševi ulici v Ljubljani je iz gradbišča odneslo mavčno ploščo, ki je zadela vozilo in razbila steklo. V dogodku je bila lažje poškodovana sopotnica v vozilu. Na Gosposvetski ulici pa je podrlo gradbeni oder. Nihče ni poškodovan.

V parku Tivoli je drevo padlo na žensko in jo po do zdaj znanih podatkih lažje poškodovalo.

Na terenu so tudi ekipe podjetja Voka Snaga. Prav tako je zaradi varnosti zaprt Zbirni center na Barju, so sporočili z ljubljanske mestne uprave.

Veter je na vozišča nanesel vejevje in druge predmete, zato so poskušale interventne službe z vsemi razpoložljivimi viri odpraviti posledice in vzpostaviti prevoznost cest. Policisti še vedno pozivajo k previdnosti na dogajanje ob cestah, predvsem na mestih, kjer so ob cesti še drevesa, in k prilagoditvi hitrosti vožnje.

Nekaj težav pa očitno povzroča tudi kibernetski napad na upravo za zaščito in reševanje, saj spletna stran, ki bi ponudila pregled dogodkov, še vedno ne deluje.

Možnost močnih sunkov vetra in močnejših nalivov je napovedana tudi za v petek, zato je Agencija RS za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo za vso državo.