Verjetnost za nastanek avtoimunskih bolezni po cepljenju proti covidu-19 še manjša kot pri klasičnih cepivih

V javnosti se pojavljajo bojazni, da bi lahko s cepljenjem proti covidu-19 povzročili avtoimunsko bolezen mišic na mestu cepljenja ali pa bi cepljenje sprožilo navzkrižno avtoimunsko reakcijo. A so mRNK cepiva v nasprotju s klasičnimi cepivi manj vnetna, zato je manj verjetno, da bi povzročila že tako izjemno redke avtoimunske navzkrižne reakcije.
FOTO: Vlada RS

Nekatere skrbi, da bi lahko s cepljenjem prišlo do avtoimunske bolezni mišic s tem, ko bi naše lastne celice izdelovale virusne proteine in bi jih posledično napadle imunske celice. Ta pojav (nekroza na mestu cepljenja) se v resnici ne dogaja, mišične celice na mestu cepljenja niso napadene s strani imunskih celic, navaja predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan v gradivu za strokovno javnost o cepivu proti covidu-19.

Pojavljajo se tudi bojazni, da bi cepljenje sprožilo navzkrižno avtoimunsko reakcijo. Takšna reakcija se v izjemno redkih primerih pojavi kot avtoimunski zaplet po cepljenju proti gripi. Pri tem nastanejo avtoprotitelesa proti nevronom.

A navzkrižne avtoimunske reakcije po cepljenju skoraj vedno nastajajo samo proti človeškim proteinom, ki so normalno skriti pred imunskim sistemom, na primer v centralnem živčevju. V tem primeru lahko nek vnetni proces omogoči imunskemu sistemu, da navzkrižno prepozna lastne proteine in povzroči avtoimunsko reakcijo.

Medtem pa so mRNK cepiva – gre za cepiva, osnovana na novi tehnologiji informacijske RNK, in so doslej edina registrirana v EU – v nasprotju s klasičnimi cepivi manj vnetna, imajo manj primesi, ki povzročijo vnetje, in zato je manj verjetno, da bi povzročila nastanek avtoimunskih navzkrižnih reakcij.

“Ker se cepi samo protein S, bi morale biti navzkrižne reakcije na človeški protein, ki bi bil identičen proteinu S, in bi hkrati bil skrit pred imunskim sistemom,” je še dodal Ihan.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.