Search
Close this search box.

Velik Schärov pokal v roke Korošcem, ki so v Ribnici na Pohorju osvojili tudi največ medalj (FOTO)

Slovensko društvo za celiakijo je namenjeno povezovanju, izobraževanju, medsebojni izmenjavi izkušenj, pa tudi druženju bolnikov s celiakijo. Organizirano je po podružnicah, po regionalnem principu, svoj sedež pa ima vse od svojega nastanka na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor. Sprva je nastalo kot društvo za Podravje, kmalu pa preraslo v vseslovensko društvo, ki si že tri desetletja prizadeva za izboljšanje kvalitete življenja bolnikov s celiakijo, zato se v društvu že pripravljajo na svečanost, ki bo predvidoma spomladi v Mariboru.

Med njihovimi številnimi aktivnostmi, bodisi v okviru Slovenskega društva za celiakijo (SDC) ali podružnic, ki potekajo skozi vse leto, je tudi rekreativni »zimski športni dan«, ki ga organizirajo 8. februarja – na slovenski kulturni praznik. Letos je postal dogodek »polnoleten«. V prvih letih se je lokacijsko nekajkrat selil, zadnjih devet let pa ostaja v Ribnici na Pohorju, kjer je še ob tako slabi zimi možno uživati na snegu in izpeljati tekmovanje.

V Ribnico, ki se je ta dan kopala v soncu, je tudi letos iz vseh koncev Slovenije prispelo 120 članov društva, željnih smučanja in druženja, ki so se pomerili v slalomu in bordanju posamezno in skupinsko za Schärov pokal. Tvrtka dr. Schär je v Evropi vodilna z brezglutensko prehrano in je stalni sponzor, prireditev pa so izpeljali tudi ob pomoči številnih domačih sponzorjev oz. donatorjev.

Najmlajši udeleženci 18. ZŠD  – Ribnica 2022

Kljub zahtevni progi so odšli na start in odpeljali obe vožnji od najmlajših do starejših tekmovalcev v vseh osmih kategorijah. Zagotovo je imel največ navijačev najmlajši tekmovalec Miha iz Koroške, ki je pri svojih štirih letih uspešno odpeljal obe vožnji in se med cicibani uvrstil na drugo mesto. Tukaj velja omeniti tudi »mladinsko kategorijo moški«, zmagovalci so bili bratje Čepon iz Ljubljane, ki so se vsi trije povzpeli na zmagovalne stopničke. Prvouvrščeni v vseh kategorijah so prejeli medalje in pokale ter praktične nagrade sponzorjev. Velik Schärov pokal je osvojila Podružnica za Koroško, ki je bila dobro zastopana in osvojila tudi največ medalj.

Kot se za veliko tekmovanje in kulturni praznik spodobi, je ob plapolanju zastav, zadonela tudi Zdravljica oziroma slovenska himna. Udeležence je poleg glavnih in odgovornih organizatorjev dogodka, predsednice SDC Janje Štumpfl Lesjak in predsednika Podružnice za Koroško Matjaža Gruberja, ki se je letos uspešno znašel tudi v vlogi komentatorja, nagovoril še podžupan Občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik. Slednji pa so bili tudi podeljevalci priznanj in nagrad najuspešnejšim. In tudi njim gredo čestitke in zahvala za odlično izveden projekt.

Za tiste, ki niso zbrali poguma za tekmovanje, je bilo na voljo prosto smučanje, navijanje, degustacije brezglutenskih izdelkov ali ogled znamenitosti Ribnice. Zaradi pomrznjenega snega pa ni bilo mogoče izdelovati snežakov, česar so se veselili najmlajši. V vmesnem času je bilo poskrbljeno za zabavne igrice, ki so prav tako prinašale nagrade sponzorjev. Ob zaključku je bilo organizirano skupno brezglutensko kosilo. Vsi so odšli domov zadovoljni, s široko zarisanimi nasmehi na obrazu in darilno vrečico sponzorskih brezglutenskih izdelkov.

Prav kmalu bodo za člane društva nova druženja v okviru podružnic, ko bodo pridobivali nove izkušnje v pripravi brezglutenskih jedi. Še posebej peka kruha in slaščic iz brezglutenske moke, ki ne samo da je v primerjavi z običajno moko izjemno draga, zahteva izurjenega mojstra.

FOTOGALERIJA

Besedilo: Anita Kirbiš

Dogodki