Veleposlanik Sedar zasadil sadiko Najevske lipe v Aleji veleposlanikov v Sarajevu (FOTO)

Danes je veleposlanik Slovenije v BiH, Korošec Damijan Sedar, v Aleji veleposlanikov v Sarajevu posadil sadiko Najevske lipe, ki jo je prijazno v ta namen poklonila županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak.
DSCN7262

Gre za iniciativo Občine Stari grad, ki v sklopu urejanja sprehajalne poti v sarajevskem mestnem parku ob reki Miljacki v sodelovanju s tujimi veleposlaniki sadi lipe z imeni akreditiranih veleposlanikov. Od leta 2002 do vključno danes je bilo zasajenih že več kot 200 lip veleposlanikov.

Danes so lipe sadili veleposlaniki Slovenije, Romunije in Norveške. “Bilo mi je v posebno čast, da sem v ta drevored posadil sadiko Najevske lipe – drevesa mojih prednikov – moja prababica Marička Klavž, rojena Osojnik, je bila namreč Najevnikova hčerka. ‘Naša’ lipa oz. lipovec je 212. lipa, ki so jo posadili od leta 2002 dalje,” je po dogodku dejal Sedar.

“Novo posajena lipa v Aleji veleposlanikov predstavlja novo vez med Koroško s Sarajevom ter Bosno in Hercegovino,” je še dodal Sedar.

Pri tem naj omenimo, da je starost Najevske lipe, ki raste pri kmetu Najevniku na nadmorski višini 1056 metrov, ocenjena na več kot 700 let. Zaradi tega jo imenujejo tudi mati slovenskih lip. Velja za najdebelejše drevo v Sloveniji in za naravno vrednoto državnega pomena. Danes enotno deblo je zraslo iz več debel. Drevo je votlo, v višino meri okoli 24 metrov, obseg debla pa je leta 2006 meril 10,7 metra. Po legendi naj bi lipo zasadili Turki.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.