Search
Close this search box.

Velenjska občina proti dodatnemu onesnaževanju iz Teša

Velenjska občina ne bo dovolila dodatnega onesnaževanja okolja s strani Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki načrtuje sosežig alternativnih goriv v bloku pet ali šest. Opredelitev do tega sosežiga bo občina sprejela le na podlagi strokovnih analiz, preverjenih dejstev in večinskega mnenja občanov Velenja, so danes sporočili z velenjske občine.

Velenjska občina pričakuje javno predstavitev študij o sosežigu, ko bodo povsem zaključene, ob predstavitvi pa tudi aktivno sodelovanje zainteresirane javnosti. Pričakuje tudi predstavitev na seji velenjskega mestnega sveta.

Velenjski podžupan Peter Dermol je o tem minuli teden govoril tudi na sestanku, ki sta ga na temo načrtovanega sosežiga alternativnih goriv sklicala Teš in Holding Slovenske elektrarne (HSE). Na sestanku jim je generalni direktor Teša Viktor Vračar uvodoma predstavil preliminarne rezultate študije, poleg osnovnih so merili tudi dodatne kazalnike po avstrijskih parametrih.

Tudi ob variaciji slabših vhodnih parametrov naj bi bila emisijska vrednost parametrov ob izhodu v okviru dovoljenih mej. Mejni kriteriji po nobenem kazalniku naj ne bi bili prekoračeni, simulacija pa je bila izvedena na blokih pet in pet ter v obsegu 15 kilometrov oddaljenosti od elektrarne.

Vračar je ob koncu predstavitve poudaril, da projekt po njihovem mnenju upravičuje odločitev za sosežig alternativnih goriv, da je ekonomsko sprejemljiv in zato želijo z njim nadaljevati. Takoj ko bo analiza zaključena in podatki javno dostopni, jih bodo predstavili in posredovali javnosti.

Poročilo o vplivih na okolje bo sicer predvidoma zaključeno v naslednjih nekaj tednih in uradno vloženo v postopek spremembe okoljevarstvenega dovoljenja, kot je Tešu naložila Agencija RS za okolje.

Predstavniki šoštanjske občine so na sestanku izrazili pomislek glede izvajanja sosežiga v bloku pet. Po njihovem mnenju je namreč blok šest primernejši za tovrstno dejavnost, saj ima nameščene sodobnejše filtre in čistilne sisteme.

Že v preteklosti so pomisleke glede izvajanja sosežiga v bloku pet izrazili tudi predstavniki okoljskega ministrstva. Kot so izpostavili, bi bilo sosežig primerneje izvajati zgolj v bloku šest. Slednji je namreč sodoben objekt z najboljšo razpoložljivo tehnologijo.

V Tešu in HSE so se zavezali, da bodo po dogovoru z lokalno skupnostjo in ministrstvom za okolje in prostor preverili tehnične in druge izvedbene možnosti sosežiga samo v bloku šest in po možnosti pristopili k pripravi le takšne projektne dokumentacije in poročila o vplivih na okolje.

O sosežigu odpadkov so v Tešu začeli razmišljati zaradi rasti cen premoga in kot je vodstvo napovedalo junija lani, naj bi stekel do konca leta 2020. Agencija RS za okolje je konec letošnjega marca termoelektrarni naložila izvedbo presoje vplivov na okolje, spremembo okoljevarstvenega dovoljenja in pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Šaleško eko gibanje medtem zahteva, da se vsi postopki glede sosežiga odpadkov v Tešu ustavijo.

Več iz istega kraja