Search
Close this search box.

Več tisoč ljudi vlado poziva na pomoč samozaposlenim zaradi koronavirusa

Potem ko je OZS že minuli teden pozivala k zaščiti samozaposlenih, ki jih je prizadelo širjenje novega koronavirusa, je po spletu zdaj zaokrožila še peticija. Gre za apel vladi, naj samozaposlene opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo in pomaga tistim, ki so ostali brez dela. Peticijo je doslej podpisalo prek 6000 ljudi.

Apel vladi je namenjen pomoči socialno ogroženim samozaposlenim, ki doslej niso bili deležni nobenih ukrepov podpore, sporočajo avtorji spletne peticije. Kot so zapisali, je epidemija koronavirusa z ohromitvijo javnega življenja in zastojem gospodarstva mnoge med njimi že zelo prizadela, saj so ostali brez dela, zaradi česar bodo imeli tudi težave s poravnavanjem obveznih prispevkov za socialno zavarovanje.

Po podatkih peticije je v Sloveniji takšnih več kot 100.000 ljudi, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva.

Avtorji peticije vlado pozivajo, naj nemudoma sprejme interventni ukrep, ki bi od 1. marca do uradne razglasitve konca epidemije in ponovne vzpostavitve javnega, gospodarskega in kulturnega življenja samozaposlene oprostil plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja v višini zakonsko določene minimalne postavke ter pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela.

Oprostitve plačila v višini minimalnih prispevkov za socialna zavarovanja naj bodo upravičeni tisti, ki bodo v letošnjem letu zaslužili manj kot 20.000 evrov. Tisti, ki bodo zaslužili več, bi lahko sredstva vrnili ob obračunu dohodnine, predlagajo.

Za samozaposlene, ki so ostali povsem brez sredstev za preživetje, pa se zavzemajo, naj jim država, če so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, nameni pomoč v obliki te razlike.

Peticijo lahko podpišete TUKAJ.

Apel so pripravili Maja Megla, Beti Žerovc, Urška Jurman, Marko Jenko in Vladimir Vidmar. Doslej ga je podpisalo več kot 6000 ljudi.

Da so mnogi samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi, je minuli teden večkrat opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). Po njihovih navedbah naj bi bilo samo v gospodarstvu na udaru več deset tisoč samozaposlenih. Tudi OZS se je zato zavzela za poseben interventni zakon za samozaposlene.

Na ministrstvu za gospodarstvo naj bi ga že pripravljali, več pa za zdaj ni znano.

Dogodki