Search
Close this search box.

Več kot sto pohodnikov sončni vzhod na Uršlji gori pričakalo s koncertom zasedbe Jazoo

V soboto, 29. 8. 2020, ob sončnem vzhodu, je produkcijska hiša 8Production v sodelovanju z etno-jazz ambientalno zasedbo Jazoo izvedla edinstven kulturno-umetniški dogodek. In zakaj je bil tako zelo poseben? Ker se je odvil v zgodnjem jutru na 1699 metrih nadmorske višine, na vrhu Uršlje gore.

Ideja je vzklila v glavi umetniškega vodje #LandEscapes, Tomaža Pačnika (klaviaturist pri Jazoo ter še mnogih drugih zasedbah in projektih), nato pa sta jo skupaj s soorganizatorjem Maticem Borkovićem, sicer režiserjem in direktorjem 8Production, izpilila in spravila v življenje.

Dogodek je prvič ugledal luč sveta na poletni solsticij, ki je v letošnjem prestopnem letu ‘padel’ na 20. 6. 2020; ideja je bila skupaj z obiskovalci ob zvočni kulisi zasedbe Jazoo pričakati prvi poletni dan (in najdaljši dan v letu, hkrati pa počastiti tudi ‘Praznik glasbe’, ki je sicer potekal 21. junija) na ‘koroškem Triglavu’ – Uršlji gori, vrhu, ki povezuje koroške občine.

Dogodek so nameravali posneti in ujeti nekaj kadrov, ki bodo služili začetku snemanja kratkega filma o združevanju Koroške in tukajšnjih prebivalcev. Film soustvarjajo Matic Borković, Klemen Smolar in Miha Belcijan. Samo snemanje in premiera le-tega je sicer predvidena v naslednjem letu, ko zasedba Jazoo praznuje 25. obletnico delovanja.

Žal je na tem dogodku zobe pokazala mati narava in jih najprej na predvečer dogodka z močno točo, na jutro dogodka pa z meglo in dežjem, le-tega prisilila odpovedati. Preostala jim je le zahvala več kot stotim obiskovalcem, ki so se kljub slabemu vremenu dobre volje povzpeli na Uršljo.

A ekipa se ni predala in je hitro poiskala nadomestni termin: sobota, 29. 8. 2020. Tokrat je kazalo bistveno bolje in kljub temu, da je vreme v hribih nepredvidljivo, so se polni elana in dobre volje ponovno napotili na vrh. Produkcijska ekipa je štela 10 ljudi, Zasedbi Jazoo se je ponovno (kot tudi na prvem dogodku) pridružil posebni gost in vrhunski kitarist Matevž Špegel Štaher.

Tokrat je dogodek uspel. Narava jim sicer ni olajšala dela ter zjutraj ponovno pokazala zobe z meglo in pršenjem, vendar so bili odločeni. Prav tako se niso dali številni obiskovalci in planinci, ki so skupaj z njimi veselo poplesavali in pomagali priklicati sonce nad Uršljo goro in Koroško. Sonce je nekajkrat pokukalo iznad oblakov že med samim koncertom in poželo navdušene vzklike, vso svojo lepoto pa je pokazalo takoj po zaključku koncerta.

Projekt #LandEscapes2020 ni muha enodnevnica, za idejo se skriva želja po vsakoletnem kulturno-umetniškem druženju na Uršlji gori in že letos napovedujejo, da se bo dogodek proti koncu junija 2021 zopet ponovil. Poigravajo se tudi z nekoliko razširjeno idejo, vendar naj podrobnosti zaenkrat ostanejo skrivnost.

Izpostavljajo, da projekt v prvi vrsti podpira RRA Koroška – Regionalna razvojna agencija za Koroško regijo d.o.o., levji delež k realizaciji pa je prispevala Mestna občina Slovenj Gradec. Prav tako so dogodek s svojo podporo omogočile naslednje koroške občine: Ravne na Koroškem, Prevalje, Črna na Koroškem, Mežica in Mislinja. Nenazadnje se zahvaljujejo tudi PD Prevalje in oskrbnici koče na Uršlji gori, gospe Sonji Podbregar.

Vir: 8Production

Dogodki