Search
Close this search box.

Več kot 80 odstotkov umrlih za koronavirusom v Sloveniji starejših od 75 let

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v torek, 14. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Na praznični ponedeljek je bilo ob 541 izvedenih testiranjih potrjenih osem novih okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Skupno število hospitaliziranih je bilo pri 103, to je osem več kot v nedeljo, na intenzivni negi jih je bilo 35 ali en več kot v nedeljo. Ob eni dodatni smrti se je število umrlih dvignilo na 56. V ponedeljek je bila tako potrjena ena okužba več kot v nedeljo ob nekoliko manjšem številu opravljenih testiranj. V nedeljo je bilo teh namreč 554. Skupaj so doslej v Sloveniji opravili 35.946 testiranj, potrjenih pa je bilo 1220 okužb z novim koronavirusom. Število potrjenih okužb se je v zadnjih dneh tako zmanjšalo, a kot je na novinarski konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin, se je v preteklih prazničnih dneh odvzema vzorcev udeležilo bistveno manj ljudi. Na tej podlagi o nadaljevanju trendov ni mogoče sklepati, je dejal. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer kažejo, da je večina umrlih zaradi bolezni covid-19 starejših. Več kot 80 odstotkov umrlih je starejših od 75 let, skoraj 60 odstotkov pa starejših od 85 let.

starost     	  ženske  	  moški
-------------------------------------
45-54              0      	    1
55-64              0     	    2
65-74              1      	    5
75-84              4     	    9
več kot 85        22     	    9
-------------------------------------
skupaj            27    	   26

Tabela s prikazom starostne strukture umrlih zaradi koronavirusa. (Vir: NIJZ)

LJUBLJANA – Vlada se še ni odločila za sprostitev nekaterih omejitev za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa. Prvi manjši paket sproščanja omejitev bi lahko odvisno od dogodkov morda uveljavili v ponedeljek, je povedala vodja svetovalne skupine Bojana Beović, a mora biti pred začetkom sproščanja ukrepov izpolnjenih več pogojev. Ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni. Poleg tega mora biti v Sloveniji na razpolago veliko testiranj, pomembna je tudi učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov primer ali izbruh, ga analizirala in omejila. Pri tem si vlada veliko obeta od aplikacije za mobilne naprave, katere temeljni namen je obveščanje posameznikov o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo. Po Kacinovah besedah sicer vlada ob jasnih pogojih preučuje tudi možnost vsaj delne sprostitve omejitve gibanja med občinami, npr. za tiste, ki imajo v drugi občini vikend. O morebitnem rahljanju omejitev bo vlada odločala v četrtek.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče bo medtem v četrtek začelo obravnavo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin, so za STA potrdili na ustavnem sodišču. Pobudnika ocene ustavnosti za zdaj ne razkrivajo. V medijih so se po uveljavitvi odloka, ki ga je vlada sprejela 29. marca kot odziv na epidemijo novega koronavirusa, pojavili očitki, da je omejitev gibanja na občino stalnega ali začasnega prebivališča neustavna.

LJUBLJANA – Iz opozicije pa prihajajo pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme v času epidemije novega koronavirusa. Da bodo v LMŠ predlagali ustanovitev preiskovalke, je na Twitterju napovedala njihova poslanka Jerca Korče. Za takšno preiskavo se zavzemajo tudi v Levici. V SAB pa so spomnili, da so že predlagali nadzor na dodeljevanjem javnih sredstev. Pričakovati je, da bodo na sredini seji poslanske skupine o tem spregovorili tudi poslanci SD. Tedaj bo po pričakovanjih bolj jasno, ali utegnejo ustanovitev preiskave podpreti.

ŠMARJE PRI JELŠAH/LJUTOMER – V nekaterih dosedanjih žariščih okužbe z novim koronavirusom se razmere umirjajo. V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so imeli v četrtek skupno 141 potrjenih okužb z novim koronavirusom, po navedbah direktorice doma Gordane Drimel ugotavljajo umiritev stanja glede na preteklo obdobje. Čez praznike novih potrjenih okužb med stanovalci niso ugotovili, je bila pa na novo potrjena okužba pri eni zaposleni. V Pomurju danes ni bilo potrjenih novih okužb z novim koronavirusom, s tem da v največjem regijskem žarišču, domu starejših občanov Ljutomer, v ponedeljek niso jemali brisov, so jih pa nekaj vzeli danes. Kot so povedali v ljutomerskem domu, so skupaj s koordinatorji uspeli zagotoviti dovolj ekip, da delo poteka primerno.

WASHINGTON – Mednarodni denarni sklad (IMF) je v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih za Slovenijo napovedal, da se bo letos obseg bruto domačega proizvoda (BDP) zaradi posledic novega koronavirusa skrčil za osem odstotkov. Prihodnje leto bo država znova zabeležila rast, po pričakovanjih IMF bo ta 5,4-odstotna. Če bo padec BDP res osemodstoten, bo večji kot v zadnji krizi leta 2009, ko se je obseg BDP skrčil za 7,5 odstotka. IMF ob tem Sloveniji za letos napoveduje 0,4-odstotno, za prihodnje leto pa 1,4-odstotno inflacijo. Stopnja brezposelnosti, merjena po anketni metodi, naj bi se letos dvignila na devet odstotkov, prihodnje leto pa upadla na šest odstotkov.

NOVO MESTO/PTUJ/IZOLA/LJUBLJANA/KRANJ – V nekaterih bolnišnicah že opravljajo določene nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno. Ponekod delajo čakalne sezname na novo, bolnike pa kličejo, da jih seznanijo z novim terminom pregleda oz. posega, ki jim je odpadel zaradi epidemije koronavirusa. S ponujenimi termini pa niso zadovoljni vsi bolniki, nekateri želijo poznejše. V zdravniških organizacijah ocenjujejo, da bodo po sprostitvi prvih nenujnih zdravstvenih storitev, ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, izvajalci verjetno morali prenaročiti vsakega drugega bolnika. Pričakujejo podaljšanje čakalnih dob in pozivajo k zamrznitvi ali dopolnitvi zakona o pacientovih pravicah. Na internistični prvi pomoči UKC Ljubljana so medtem opozorili, da je v začetku epidemije koronavirusa prišlo do upada obiska, število bolnikov pa se je razpolovilo. Vendar pa so nekateri kronični bolniki predolgo čakali doma in so pomoč poiskali, ko so imeli že precej izrazito poslabšanje bolezni. Zdaj se že bližajo običajnim številkam.

LJUBLJANA – V Združenju zdravstvenih zavodov so opozorili, da epidemija koronavirusa izrazito negativno vpliva na načrtovano poslovanje zdravstvenih zavodov. Bolnišnice in zdravstveni domovi namreč od začetka epidemije ne izvajajo nenujnih storitev. Po njihovih podatkih so bolnišnice v marcu opravile 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino. Bolnišnice naj bi bile zaradi tega v dveh mesecih ob 130 milijonov, domovi ob 51 milijonov evrov. Zaradi omenjenega izpada prihodka pričakujejo, da bo plačnik zdravstvenih storitev ali proračun izvajalcem pokril fiksne stroške v višini 70 odstotkov pogodbeno dogovorjenega programa v ocenjeni skupni višini 127 milijona evrov, od tega 91 milijonov evrov za bolnišnice in 36 milijonov za zdravstvene domove. To je združenje zapisalo v pismu ministrstvu za zdravje, ki ga je objavilo na spletni strani.

LJUBLJANA – Policisti so spoštovanje odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v podaljšanjem prazničnem vikendu preverjali v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa so zaznali 1089 kršitev. Pri tem so izrekli 700 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 887 predlogov.

BRUSELJ – V Sloveniji še ne moremo dokončno povedati, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole, to je odvisno od ocene zdravstvene varnosti, je poudarila ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki je sodelovala na videokonferenčnem zasedanju ministrov EU za izobraževanje. Članice unije imajo sicer glede tega zelo različna stališča. Nekatere članice unije bodo po napovedih tako šole odpirale že v začetku maja. Kustečevi se pri tem zdi zanimivo, da so med temi tudi tiste članice, kjer novi koronavirus najbolj pustoši, na primer Španija. Ministri za izobraževanje so sicer po navedbah Kustečeve razmeroma enotni, da mora biti preverjanje znanja v tem času formativno oziroma prijazno, mehkejše in spodbujevalno. Večina članic unije je aktivirala tudi izobraževanje na daljavo, so pa pristopi zelo različni.

KRANJ/VELENJE/NOVO MESTO/ODRANCI/BEGUNJE NA GORENJSKEM/CERKNO – Kar nekaj podjetij, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, je po velikonočnih praznikih spet vsaj delno zagnalo stroje. Podjetja proizvodnjo prilagajajo razmeram, zalogam, naročilom in razmeram v transportu. Med podjetji, ki so spet zagnala proizvodnjo, so velenjsko Gorenje, begunjski Elan in kranjska Goodyear Dunlop Sava Tires. Prihodnji teden naj bi proizvodnjo spet zagnali npr. še v novomeškem Revozu in družbi Carthago iz Odrancev. Medtem ko nekatera podjetja danes zaganjajo proizvodnja, pa jo Eta Cerkno, ki je v času naraščajoče krize delovala brez prekinitve, zdaj začasno ustavlja. Ta in prihodnji teden bodo vsi zaposleni v Eti na čakanju.

LJUBLJANA – Zavod RS za zaposlovanje je od sobote, ko je začel veljati prvi protikoronski zakon, do vključno ponedeljka prejel 1154 vlog delodajalcev za koriščenje instituta čakanja zaposlenih na delo. Pred tem so delodajalci vloge za uporabo te možnosti oddajali po manj ugodnem interventnem zakonu. Teh je bilo skupaj 8441. Podatki so še neuradni. Samozaposleni, ki jim bo država v trenutnih razmerah epidemije novega koronavirusa priskočila na pomoč z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka, pa lahko pri Finančni upravi RS (Furs) že vložijo ustrezno izjavo. Prva izplačila pomoči je pričakovati 25. aprila, doslej pa so na Fursu prejeli 13.500 izjav. V Sloveniji je po podatkih statističnega urada iz konca lanskega leta samozaposlenih nekaj manj kot 31.000 oseb.

LJUBLJANA – Število zainteresiranih za pomoč kmetom pri sezonskem delu je s ponedeljkovih 215 danes do 12. ure naraslo na skoraj 300, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Trenutno je takih, ki iščejo sezonske delavce, devet, in sicer za dela v hmeljiščih, delo na njivi, raznovrstna dela na ekološki kmetiji in za dopolnilne dejavnosti.

NOVA GORICA/LJUBLJANA – Prostovoljci rdečega križa so se po prejemu obvestila Uprave RS za zaščito in reševanje umaknili s kontrolnih točk na italijanski in avstrijski meji. razlog je preklic uredbe o merjenju telesne temperature. Na kontrolnih točkah na meji z Italijo so bili 35 dni, je povedala sekretarka novogoriškega območnega rdečega križa Neli Skočaj. Ukrep merjenja telesne temperature naj namreč bi ne bil več smiseln, saj morajo vsi, ki vstopajo v Slovenijo, v enotedensko karanteno, z izjemo dnevnih migrantov, ki mejo prehajajo iz nujnih razlogov, kot so službene obveznosti.

LJUBLJANA/MARIBOR/NOVO MESTO/AJDOVŠČINA – Mariborska civilna zaščita je prevzela še drugo pošiljko zaščitnih mask, ki so jih mestu donirala različna kitajska mesta. Potem ko so v začetku prejšnjega tedna 10.000 mask tipa FFP 2 prejeli iz Hanghzouja, je v petek v sklopu večje pošiljke iz Kitajske prispelo še 77.000 različnih mask iz mest Nanjing, Huaian, Nanchang in Chongqing. Združenje Kitajcev iz Slovenije je sindikatom najbolj izpostavljenih služb za obvladovanje in preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni danes doniralo 40.000 zaščitnih mask, 700 zaščitnih kombinezonov in 120 termometrov. Od tega je 10.000 kosov prejel Policijski sindikat Slovenije. Donacije zaščitne opreme iz partnerskih kitajskih mest so prejeli tudi v Ajdovščini in Novem mestu. V Ajdovščino je iz mesta Jurong prispelo 30.000 kirurških mask in 300 termometrov. Iz novomeške občine pa so sporočili, da so iz mesta Yixing prejeli 8800 zaščitnih mask in 300 kompletov zaščitnih oblek. Tudi kitajski olimpijski komite je Sloveniji predal 10.000 zaščitnih kirurških mask.

SVET

PARIZ/LONDON – Na svetu je koronavirusna bolezen 19 zahtevala že več kot 120.000 smrtnih žrtev, od tega skoraj 70 odstotkov v Evropi. V Evropi so okoli polovico vseh smrtnih primerov zaradi covida-19 potrdili v domovih za starejše. Ob tem številne smrti niti niso zaobjete v uradne podatke niti jih niso povezali s pandemijo. Po svetu se je z novim koronavirusom doslej okužilo že skoraj dva milijona ljudi v 193 državah in ozemljih. Po svetu so potrdili več kot 1.923.390 primerov okužb v 193 državah in ozemljih. ZDA, kjer so prvo smrt zaradi koronavirusa zabeležili konec februarja, so najhuje prizadeta država tako po številu smrti kot okuženih. Umrlo je 23.649 ljudi, doslej pa so potrdili 582.594 primerov okužbe. Najmanj 44.308 ljudi je ozdravelo.

ŽENEVA/KOEBENHAVN – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izdala smernice pri rahljanju ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Ena od šestih smernic je nadzor nad širjenjem, druga, da so zdravstveni sistemi sposobni zaznati, testirati, izolirati in obravnavati vsak primer okužbe ter izslediti vsak stik z okuženim. Skoraj nobena država trenutno ne izpolnjuje vseh kriterijev. WHO je v zadnjem času že večkrat posvaril, da je v večini držav še prezgodaj za rahljanje ukrepov, ki so jih te sprejele za zajezitev novega koronavirusa. Evropski urad WHO je posvaril pred ponekod razširjeno domnevo, da lahko alkoholne pijače ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom. Poudaril je tudi, da bi moral biti v času strogih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, kot sta prepoved izhodov in samoizolacija, dostop do alkoholnih pijač omejen.

DUNAJ/RIM/PRAGA/BUDIMPEŠTA – – Avstrija je kot ena od prvih držav v Evropi odprla nekatere trgovine in poslovalnice, ki jih je zaprla v okviru boja proti pandemiji novega koronavirusa. V Italiji so lahko ponekod po več kot mesecu dni svoja vrata znova odprle knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili, ki so morale biti zaprte zaradi novega koronavirusa. Večina ukrepov za zajezitev virusa, vključno s strogimi omejitvami gibanja na prostem, bo sicer v veljavi najmanj do 3. maja. V italijanski deželi Benečija (Veneto), eni od najhuje prizadetih v epidemiji, pa so omilili zelo stroge omejitve gibanja. Prebivalcem je sedaj dovoljeno, da se gibljejo tudi več kot 200 metrov od doma, kar je bilo doslej prepovedano. Avtomobilska proizvajalca Audi in Hyundai pa na Madžarskem oziroma Češkem po začasni prekinitvi proizvodnje zaradi novega koronavirusa počasi ponovno vzpostavljata delo.

PEKING/PARIZ- Kitajska je odobrila klinično testiranje še dveh cepiv proti novemu koronavirusu na ljudeh. Kitajska, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, sedaj testira tri cepiva. Prvega so začeli testirati sredi marca. Na svetu še ni odobrenega cepiva, ki bi preprečil ljudem, da zbolijo za koronavirusno boleznijo 19, ki je zahtevala več kot 120.000 smrtnih žrtev. Po oceni strokovnjakov bi lahko bilo cepivo na voljo v roku 18 mesecev. Farmacevtska giganta Sanofi in Glaxosmithkline (GSK) bosta združila moči pri izdelavi cepiva proti covidu-19, ki bi lahko bilo na voljo v drugi polovici leta 2021. Kot so sporočili iz podjetij, nameravajo še letos cepivo klinično testirati.

STRASBOURG – Svet Evrope in Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) sta pozvala države, naj izkoristijo pomoč, ki jo v boju proti pandemiji covida-19 lahko nudijo ustrezno poklicno usposobljeni begunci in jih vključijo v nacionalne zdravstvene sisteme. Kot je sporočil prvi mož UNHCR Filippo Grandi, je v zadnjih tednih več držav v Evropi javno pozvalo k vključitvi beguncev s kvalifikacijami na področju zdravstva v nacionalni okvir odzivanja na širjenje virusa. Generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić je izpostavila vlogo t. i. evropskega potnega lista kvalifikacij za begunce (EQPR).

HONGKONG/MOSKVA – Politiki, akademiki in aktivisti iz Evrope, ZDA in Avstralije so v odprtem pismu kritični do odziva kitajske komunistične partije na izbruh covida-19. V pismu, objavljenem na novičarskem portalu Hong Kong Free Press, je več kot sto podpisnikov zapisalo, da je kultura strahu prikrivala informacije, ključne za boj proti tej bolezni v svetu. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je branil Kitajsko v zvezi z zahtevami nekaterih zahodnih držav, da bi moral Peking plačati odškodnine za pandemijo koronavirusne bolezni 19. Tovrstne zahteve so popolnoma nesprejemljive, je dejal novinarjem po videokonferenci. Po poročanju medijev je več ameriških in britanskih politikov predlagalo, da bi zaradi pandemije zahtevali odškodnine od Kitajske.

MADRID – V Španiji so zabeležili najmanjši dnevni porast okužb z novim koronavirusom v mesecu dni. Število okuženih se je povečalo za 3045 oziroma 1,8 odstotka na 172.541. Covid-19 je zahteval 18.056 smrtnih žrtev, od tega 567 v zadnjih 24 urah. To je nekoliko več kot dan pred tem. Porast okužb je najnižja, od kar so v Španiji 14. marca z namenom zajezitve novega koronavirusa uvedli stroge omejitve gibanja.

ZAGREB – Na Hrvaškem so zabeležili največje število umrlih zaradi covida-19 v enem dnevu. Umrlo je šest ljudi. Skupno je na Hrvaškem zaradi covida-19 doslej umrlo 31 ljudi. Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri 1704 ljudeh. Zaradi fizičnih in verbalnih napadov na zaposlene v hrvaških medijih med velikonočno mašo v Splitu so policisti kazensko ovadili tri osebe, sodniku za prekrške pa tudi duhovnika Josipa Delaša. Sodniku za prekrške in sanitarnim inšpektorjem so ovadili tudi 13 oseb iz skupine, ki je v podporo duhovniku žalila novinarje in vzklikala ustaška gesla.

PARIZ – Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek zvečer sporočil, da država do 11. maja podaljšuje stroge omejitve gibanja, katerih namen je zajezitev širjenja novega koronavirusa. V zadnjem tednu so se razmere glede novega koronavirusa v Franciji nekoliko umirile. Od nedelje do ponedeljka zvečer je covid-19 zahteval še 574 smrtnih žrtev, vse skupaj 14.967. Francosko gospodarstvo se bo letos zaradi koronavirusa po pričakovanjih skrčilo za osem odstotkov, je napovedal tamkajšnji finančni minister Bruno Le Maire.

TEHERAN – V Iranu se je prvič po mesecu dni število smrti zaradi koronavirusne bolezni 19 zmanjšalo na dvomestno število. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 98 ljudi. Trenutno je v Iranu 74.877 okuženih z novim koronavirusom. Skupaj je doslej v Iranu zaradi covida-19 umrlo 4683 ljudi.

STOCKHOLM – Na Švedskem so skupno zabeležili že več kot tisoč smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa. Število potrjenih okužb z virusom je preseglo številko 11.000. Švedska za zajezitev okužb z novim koronavirusom ni uvedla strogih ukrepov za omejitev gibanja ter ni zaprla restavracij, barov, šol in vrtcev. Prepovedali so zgolj javna zbiranja z več kot 50 osebami.

MOSKVA – V Rusiji so potrdili rekordnih 2700 okužb z novim koronavirusom, s čimer se je število potrjenih okužb v tej državi povzpelo na 21.100. 170 ljudi je umrlo za covidom-19. Skoraj dve tretjini zabeleženih primerov okužbe je v Moskvi, kjer so veljajo stroge omejitve gibanja.

NEW DELHI – Indija bo karanteno, ki jo je uvedla z namenom zajezitve novega koronavirusa, podaljšala do najmanj 3. maja. Tam so doslej potrdili okoli 10.000 okužb z novim koronavirusom, 339 ljudi je umrlo. Trenutna karantena, ki je najobsežnejša na svetu, saj zajema 1,3 milijarde ljudi, je veljavi od 25. marca in bi se morala izteči danes opolnoči.

WASHINGTON – Pandemija novega koronavirusa svetovno gospodarstvo potiska v globoko recesijo, je v najnovejšem poročilu ocenil Mednarodni denarni sklad (IMF). Globalni BDP se bo letos skrčil za tri odstotke, a bi se v letu 2021 lahko povrnil k 5,8-odstotni rasti. Območju z evrom se medtem letos obeta kar 7,5-odstotni padec. Po oceni sklada je zelo verjetno, da bo globalno gospodarstvo izkusilo najhujšo recesijo od velike depresije, kar pomeni, da bi krčenje preseglo tistega v času globalne finančne krize pred desetletjem. Leta 2021 je pričakovati delno okrevanje, a bo gospodarstvo ostalo pod trendom iz časa pred pandemijo. Moč samega okrevanja je ob tem še zelo negotova, saj je v zvezi z njo veliko neznank, vključno s tem, kako dolgo bo še trajalo, da države zajezijo širjenje virusa.

PARIZ/LONDON – Francosko gospodarstvo se bo letos zaradi koronavirusa po pričakovanjih skrčilo za osem odstotkov, je napovedal tamkajšnji finančni minister Bruno Le Maire. Ta je sprva ocenjeval, da se bo francoski BDP letos skrčil za šest odstotkov, a je bila ta ocena podana na predpostavki, da bo karantena trajala zgolj mesec dni. Britansko gospodarstvo pa bi se lahko letos skrčilo za 13 odstotkov, če bodo ukrepi proti širjenju novega koronavirusa trajali tri mesece, je danes ocenil britanski vladni urad za proračunski nadzor.

WASHINGTON – Finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav skupine G7 podpirajo začasno prekinitev odplačevanja posojil najrevnejših držav, a le, če se tem strinjajo tudi vlade držav G20. Kot so zapisali po današnji videokonferenci, bodo še naprej delali vse potrebno za vnovično vzpostavitev gospodarske rasti in zaščito delovnih mest. IMF je SICER odobril 500 milijonov dolarjev za odlog odplačevanja dolga 25 najrevnejšim državam za obdobje šestih mesecev. S tem želi sklad državam omogočiti, da se spopadejo z epidemijo novega koronavirusa.

ŠPORT

LJUBLJANA – Vlada v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa razmišlja tudi o sprostitvi nekaterih športnih dejavnosti, a šele tedaj, ko bodo to dovoljevale razmere, je na novinarski konferenci napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin in dodal, da še nekaj časa ni pričakovati večjih javnih prireditev, tudi športnih. Po njegovih besedah vlada razmišlja tudi o športih na prostem, ki zagotavljajo varno razdaljo med sodelujočimi. Omenil je tenis, badminton, golf, kolesarjenje.

LJUBLJANA – Šport je ena izmed panog, ki je najbolj prizadeta zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je stroške, povezane z odpovedanim svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, ocenil na 1,1 milijona evrov. Bili bi naivni, če bi mislili, da epidemija ne bo pustila velikih posledic za celoten šport, je na spletni okrogli mizi v organizaciji Zavoda za športno pravo Sport Lex dejal prvi mož krovne nacionalne smučarske organizacije. Zato bodo vse športne organizacije, klubi, društva, športniki morali iskati alternativne rešitve ter optimizirati svoje delovanje, je prepričan Smrekar. Smrekar je prepričan, da ni treba izumljati novih stvari, ampak pogledati in upoštevati dobro prakso Avstrije, Italije in Nemčije kot dobre rešitve za spodbudo športu tudi v Sloveniji.

LJUBLJANA – Olimpijski komite Slovenije (OKS) je na vlado že naslovil predloge za pomoč športu zaradi epidemije covida-19. Blaž Perko, generalni sekretar OKS, je na podlagi ankete, ki so jo izpeljali pred tremi tedni, prišel do ugotovitve, da bodo športne organizacije zaradi pandemije utrpele vsaj 26 milijonov evrov neposredne škode. Med ukrepi, s katerimi bi pomagali športu, je Perko omenil odlog kreditov in znižanje davčnega bremena. Glede stroškov, ki so nastali z odpovedjo prireditev, pa bi bilo dobro, če bi država namenila športu interventno pomoč oziroma vzpostavila interventni sklad. Ob tem je omenil, da je Avstrija za začetek namenila športu 100 milijonov evrov.

FRANKFURT – Vodstvo nemške nogometne lige je odločanje o tem, kdaj se bo lahko nadaljevalo nemški prvenstvo bundesliga preložilo za teden dni. Za petek načrtovan krizni sestanek o nadaljnjem ravnanju v luči pandemije novega koronavirusa bo tako 23. aprila. Dodatni teden bo dal krovni organizaciji, ki bdi nad 36 klubi nemške prve in druge lige, nekaj več časa za razmislek o tekmah brez gledalcev. Glavni cilj bundeslige je končati sezono do 30. junija. Klubi upajo, da bodo lahko 13. marca prekinjeno sezono državnega prvenstva nadaljevali v začetku maja, s čimer bi jo lahko končali do konca junija brez veliko tekem sredi tedna. Seveda ob pogoju, da bodo tudi državne oblasti sredi boja proti novemu koronavirusu dale zeleno luč. Tudi pogodbe v nogometu veljajo do konca junija. Za zdaj nemška nogometna sezona miruje in bo vsaj do 30. aprila.

TOKIO – Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu nimajo načrta B, če bi se zaradi pandemije novega koronavirusa primerilo, da iger tudi prihodnje leto ne bi mogli pripraviti. Uradni govorec organizatorjev Masa Takaya je povedal, da po prestavitvi na naslednje leto pripravljajo le načrte, kako bi igre začeli v predvidenem novem terminu. Poslabšanje razmer v zvezi z epidemijo novega koronavirusa in porast okuženih na Japonskem je pri prirediteljih OI že povzročilo nekaj dvoma, ali bo naslednje poletje igre sploh moč izvesti.

ŽENEVA – Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo za eno leto prestavila premierno svetovno prvenstvo klubov oziroma Super24, kot naj bi se imenovalo novo tekmovanje namesto pokala konfederacij, prav tako pa razmišlja, da bi vse tekme državnih reprezentanc iz 2020 premaknila v 2021. Svetovno prvenstvo klubov, ki naj bi nosilo ime Super24 ali pa supermundial, je bilo predvideno za junij 2021, a glede na to, da je evropsko prvenstvo zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljeno za eno leto, je Fifa sprejela logično odločitev. Prvenstvo bo prvič potekalo na Kitajskem. Fifa obenem razmišlja o odpovedi vseh reprezentančnih tekem v 2021. Med te sodi tudi liga narodov, ki jo sicer organizira Evropska nogometna zveza. Slovenija ima od septembra do novembra na sporedu šest tekem z Grčijo, Moldavijo ter Kosovom.

PARIZ – Letošnja kolesarska dirka po Franciji se zaradi novih odločitev francoske vlade glede ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ne bo začela 27. junija, kot je bilo predvideno, so potrdili organizatorji. Vlada je namreč prepovedala vse množične dogodke do sredine julija. Tour de France pa bi se letos moral začeti 27. junija, končati pa 19. julija. Francija ima sicer več kot 136.770 okuženih, število smrti pa je naraslo na skoraj 15.000. Skoraj 28.000 ljudi je ozdravelo.