Search
Close this search box.

“Včerajšnja sobota je bila katastrofalna! Karantena ni dopust!” (VIDEO)

V UKC Ljubljana so zaznali velik pritok poškodovanih zaradi različnih adrenalinskih in drugih aktivnosti, ki jih je v teh trenutkih bolje odložiti.

“Včerajšnja sobota je bila katastrofalna. Imeli smo oliko težkih poškodb kot na običajno sončno soboto in nobenega sledu o karanteni. Zato ljudi še enkrat opozarjam, naj bodo doma. Mi za poškodobvane poskrbimo, na travmatologiji imamo vse intenzivne nege polne, reanimacija je bistveno otežena. Zato še enkrat…ne obrezovat drevja, ne iti na motorje ali gorska kolesa, ostanite doma. Predlagam, da kaj preberete, pokličete dobre prijatelje. Jaz vem, da je zelo težko biti doma, ampak vsi moramo to zdržat,” je povedal predostojnik KO za travmatologijo prof. dr. Matej Cimerman.

“Zaradi takih poškodb se po nepotrebnem porabljajo zaščitna oprema, kri in intenzivne postelje. Ne bodimo egoistični in ostanimo doma!” je še dodal.

“Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, gorski kolesarji, motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodobe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno, zato prosimo, da se izogibajte rizičnih opravil, ki v tem času niso nujno potrebna,” je povedal vodja Urgentnega kirurškega bloka doc. dr. Anže Kristan.

“Vsakega poškodovanega tretiramo kot potencialnega bolnika s COVID 19, kar pomeni, da se moramo zaščititi celotno osebje in prostor in hkrati oskrbeti pacienta ter hkrati paziti na svoje zdravje. Težave s preskrbo s krvjo se že kažejo. Včeraj smo imeli dve zelo hudi poškodbi, kjer smo porabili veliko krvi in danes je treba res šparat s to krvjo, če se le da,” je povedala Jelen Bregar, nadzorna anesteziologinja.

Vlada bo po napovedih uradnega govorca vlade Jelka Kacina spremenila odlok o prepovedi zbiranja na javnih mestih. S tem se bo odzvala na kršitve odloka in pozive županov k zaostritvi ukrepov. Lepo vreme je namreč v soboto kljub prepovedi zbiranja na javnih površinah zaradi omejevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom številne premamilo na plano.

Vir: UKC Ljubljana, STA