Search
Close this search box.

Včeraj zabeležili slovenski rekord v padcu temperature. Danes se nadaljuje hladno vreme

Včeraj so padavine zajele večji del države, snežilo je tudi v nižje ležečih predelih. Močno se je shladilo, temperatura se je marsikje spustila pod ledišče. Vreme je povzročalo tudi težave. Največ težav sta povzročila burja in sneg, prehod hladne fronte pa je po podatkih Arso prinesel tudi slovenski rekord v padcu temperature v dveh zaporednih dneh.

Izrazita hladna fronta je v torek najprej zajela severovzhod države, kjer je že dopoldne začelo deževati, ponekod je padala sodra. Padavine so se nato čez dan razširile nad vso državo, meja sneženja se je začela naglo spuščati in se je ob izraziti ohladitvi spustila tudi pod 500 metrov nadmorske višine. Sneg je tako padal na višjih in nižjih predelih Gorenjske, Štajerske in Koroške, med drugim je snežilo tudi v Ljubljani in na Notranjskem.

V prometu sneženje ni povzročilo večjih težav, več jih je na Primorskem povzročala močna burja. Je pa sneženje preglavice povzročalo vrtičkarjem in predvsem lastnikom večjih rastlinjakov, saj so nekateri, kot omenjeno, na pomoč pri odstranjevanju snega poklicali tudi gasilce.

Največja količina padavin je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padla na Gorenjskem ter v delih Koroške in Štajerske. Na Kredarici je v torek čez dan zapadlo 40 centimetrov novega snega, snežna odeja pa je tam debela tri metre. Za severozahod države je za danes in v četrtek izdano rumeno vremensko opozorilo zaradi znatne nevarnosti proženja snežnih plazov.

Kot je sporočil Arso na omrežju X, je bilo včerajšnje popoldne ponekod tudi za 25 stopinj Celzija hladnejše od ponedeljkovega. Največjo razliko 26,2 stopinji Celzija, so izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura iz ponedeljkovih 27,2 stopinji danes ob 15. uri padla na 1 stopinjo Celzija.

Kot je v Odmevih na TV Slovenija dejal Blaž Šter z Agencije za okolje, sta največ težav povzročala burja in tramontana na Primorskem. V višjih legah je zapadlo precej snega, ponekod tudi 20 centimetrov.

Center za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje je zabeležil 44 dogodkov. Aktiviranih je bilo 39 gasilskih enot, ki so s cestišč odstranile 51 podrtih dreves, zaradi zalitja in poplav meteornih voda so iz objektov prečrpavali vodo in s streh treh objektov odstranili visečo pločevino. Odstranjevali so tudi sneg z rastlinjakov in drugih objektov, je zapisano v današnjem poročilu centra za obveščanje.

Trenutno na Koroškem ni večjih posebnosti. Ceste so normalno prevozne.

Vremenska napoved

Danes bo sprva pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo megla. Čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 17 °C.

Jutri se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne padavine. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod v notranjosti pa severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem od 5 do 8, najvišje dnevne od 7 do 13, na Primorskem do 15 °C.

Obeti

V petek bo delno jasno s hladnim jutrom, zjutraj bo možna kratkotrajna megla. Na izpostavljenih legah bo lahko slana.

V soboto bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami.

Vremenska slika

Nad vzhodno Evropo in Balkanom je obsežno območje nizkega zračnega tlaka s hladno fronto, ki se pomika proti Črnim morjem. Območje Alp je na robu obsežnega anticiklona s središčem nad Atlantikom. Nad naše kraje od severa doteka hladen in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo spremenljivo oblačno. Popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in posamezne nevihte. Meja sneženja bo precej nizko. Burja v Kvarnerju bo prehodno ponehala.

Jutri bo pretežno oblačno, nekaj več sonca bo na vzhodu. Pojavljale se bodo krajevne padavine, lahko tudi kakšna nevihta. V Kvarnerju bo pihala šibka do zmerna burja.

Vir: ARSO in STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Včeraj so padavine zajele večji del države, snežilo je tudi v nižje ležečih predelih. Močno se je shladilo, temperatura se je marsikje spustila pod ledišče. Vreme je povzročalo tudi težave. Največ težav sta povzročila burja in sneg, prehod hladne fronte pa je po podatkih Arso prinesel tudi slovenski rekord v padcu temperature v dveh zaporednih dneh.