Search
Close this search box.

Včeraj je neurje s točo zajelo Ribnico na Pohorju. Kako bo danes?

Vreme nekaterim ni prizaneslo niti včeraj, ko so se proti večeru začele nad širšim območjem Slovenije pojavljati krajevne plohe in nevihte. Po do zdaj zbranih podatkih je neurje najbolj prizadelo občino Radovljica. Na Koroškem je bilo tokrat mirnejše, o močnejši nevihti s točo poročajo le z območja Ribnice na Pohorju.

Nad Avstrijo so včeraj pozno popoldan nastale nevihte, stacionarnega tipa. Nekoliko močnejša stacionarna nevihta z močnim nalivom je proti večeru nastala tudi nad delom Pohorja, ki je nato na območju Ribnice na Pohorju postregla z močnejšim nalivom in s točo.

Po do zdaj zbranih podatkih je bilo včeraj najhuje na območju Gorenjske, ko se je nekaj po 22. uri razvilo neurje z močnimi padavinami, nalivi in točo. Prizadelo je območja občin Bled, Radovljica in Kranj. Na delu so bili tudi gasilci, saj je meteorna voda poplavljala objekte, v enem primeru pa je zaradi udara strele zagorel lesen objekt, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Nevihta se je počasi pomikala v smeri Kranja, a je na svoji poti proti Kranju hitro oslabela in razpadla.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje se je danes, 18. 7. 2019, ob 5.23 na cesti Ravne na Koroškem – Dravograd v naselju Podklanec, občina Dravograd, na vozišče podrlo drevo. Drevo so odstranili delavci Cestnega podjetja VOC Celje.

Danes bo večinoma zmerno do pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo pogoste plohe in nevihte, ki bodo sprva nastajale nad hribovitimi predeli (zlasti na alpsko-dinarski pregradi), kasneje pa tudi drugje v notranjosti Slovenije – (severo)vzhodno od alpsko-dinarske pregrade. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 od 27, na Primorskem do 29 °C.

Najmanj možnosti za nastanek neviht je na Primorskem, predvsem ob obali. Zaradi šibkih vetrov v višinah bo premikanje neviht počasno, nastajale bodo večinoma večcelične (sprva tudi stacionarne) nevihte. Zaradi večje zaloge razpoložljive konvektivne potencialne energije na vzhodu in jugovzhodu države (do 1200 J/kg), je predvsem tam večja verjetnost za kakšno močnejšo nevihto. Možni so močnejši in dolgotrajnejši nalivi, močnejši sunki nevihtnega piša ter drobna toča. Zvečer in v noči na petek se bo ozračje postopno umirilo.

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bo še nastalo nekaj ploh in neviht. V soboto in nedeljo bo sončno in vroče. V nedeljo popoldne bo lahko predvsem v gorskem svetu kakšna ploha ali nevihta.

Vir: Neurje.si

Dogodki