Varuhinja človekovih pravic obiskala Ravne

FOTO: Ravne.si

Na Ravnah na Koroškem je 14. 10. 2013 potekal prvi izmed desetih dogodkov poimenovanih »Večer z varuhom«, ki ga je gostila Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. V prijetnem ambientu se je zbralo staro in mlado ter s svojim aktivnim sodelovanjem prispevalo k sproščenemu vzdušju ter uspešno izvedenem dogodku.

 

V uvodnem delu je bil s strani raziskovalcev s Fakultete za družbene vede predstavljen projekt Večer z varuhom. Na kratko smo spregovorili o opravljenih raziskovalnih aktivnostih in predstavili priročnik, ki na kratko naslavlja osnovne informacije o Listini Evropske unije o temeljnih pravicah ter kam se obrniti v primeru kršitev človekovih pravic.

Varuhinja človekovih pravic je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila pomembnost srečevanja s prebivalci v lokalnih okoljih ter se zahvalila raziskovalcem s Fakultete za družbene vede, da lahko tudi v okviru dogodkov »Večer z Varuhom« spregovori o možnostih razreševanja kršitev človekovih pravic. Listina Evropske unije o temeljnih pravicah za varuhinjo predstavlja pomemben dokument, stičišče pravic, ki jih imamo kot državljani Evropske unije, poudarila pa je da jo zanima predvsem uresničevanje pravic, ki jih določa listina.

Osrednji del dogodka pa je bil namenjen predstavi gledališča zatiranih, ki je pod mentorstvom Nene Močnik s Fakultete za družbene vede odigrala predstavo na tematiko diskriminacije in kršitev socialnih pravic. Inkluzivna metoda gledališča zatiranih, kjer lahko udeleženci dogodka intervenirajo v predstavo in izrazijo svoje ideje, kako bi se lahko kršitve odpravilo ter kako postopati da do kršitev ne bi prišlo, je dodobra razvnela občinstvo. S strani udeležencev dogodka so se izvedle številne intervencije, postavljena pa so bila tudi vprašanja, na katera je odgovarjala varuhinja. Na koncu je sledila še pogostitev ter neformalno druženje udeležencev z igralkami, raziskovalci s Fakultete za družbene vede ter varuhinjo človekovih pravic. Lokalni mediji so opravili tudi več intervjujev in pogovorov s članicami igralske skupine ter z varuhinjo.

Raziskovalci iz fakultete se zahvaljujejo uradu Varuha človekovih pravic, varuhinji Vlasti Nussdorfer, ter gledališču zatiranih v sestavi Nene Močnik, Dolores Trol, Tajde Logar, Blažke Čas, Neže Dali Novak ter Katje Ropret Perne.

VIR: Ravne.si

 

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije