Varno na kolesu tudi na Koroškem

V teh dneh so priznanja in zahvale za sodelovanje na razpisu Varno na kolesu prejeli nadobudni mladi kolesarji iz 11 od skupno 92 sodelujočih šol iz vse Slovenije. Zadnje izmed osmih regijskih srečanj, kolikor se jih je vse do 19. maja zvrstilo po Sloveniji, je za področje Koroške in Savinjske potekalo na OŠ Ljubečna v Ljubečni. Družba Butan plin je v sodelovanju s partnerji v šolskem letu 2013/2014 s predstavitvijo vseslovenske klesarske pobude in razpisom Varno na kolesu, ki je namenjen osnovnošolcem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, odprla širšo razpravo o priložnostih kolesarstva in večji varnosti na naših cestah. 

Vseslovenska kolesarska pobuda je nastala na pobudo družbe Butan plin ter ob strokovni podpori Javne  agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, Policije, Direkcije RS za ceste, družbe BTC, Kolesarskega društva Rog ter Regionalnega centra za okolje, ki so skupaj združili moči za pot do boljše prihodnosti in varnejše cestnoprometne infrastrukture na naših cestah. 

Sodelovanje skoraj 2.500 učenk in učencev ter njihovih mentorjev je potekalo v okviru štirih različnih sklopov nalog, s pomočjo katerih so na ustvarjalen in kreativen način odkrivali nevarne cestne odseke v svojem kraju, se učili prometnih znakov, uživali v kolesarjenju v svojem prostem času, spoznavali kolesarsko opremo ter v okviru dodatnih aktivnosti ustvarjali še kaj na to temo. Prispele izdelke je po vsakem zaključenem sklopu ovrednotila sedemčlanska strokovna komisija, med 12. majem ter 9. junijem 2014 pa so izdelki razstavljeni tudi v spodnji etaži hale D v BTC. 

PROMETNA STATISTIKA

Kot je na srečanju poudaril Edi A. Herbaj, predstavnik Policijske postaje Celje se je v letu 2013 na področju PP Celje zgodilo 174 nesreč z udeležbo kolesarjev, kar je sicer 12 % manj kot 2012. Od tega se je lani večina, kar 127 primerov takih nesreč končala z lažjo telesno poškodbo, dva (v letu 2012 pa 4) kolesarja pa sta se  smrtno ponesrečila. Izmed vseh nesreč z udeležbo kolesarjev so bili v 12 primerih udeleženi otroci do 14 let ter v 13 primerih stari do 18 let. 

Prizadevanja ter preventivne aktivnosti za večjo varnost kolesarjev na naših cestah je predstavil tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki deluje v okviru Javne agencije za varnost prometa Slovenije. Kolesarjenje je, po besedah gospoda Aleša Kalana, generalnega sekretarja pri Kolesarski zvezi Slovenije, eden izmed bazičnih športov, saj se s kolesom otroci spoznajo zelo hitro, je igrača in hkrati priložnost za aktivno preživljanje prostega časa, k čemur se mlade vedno bolj spodbuja. 

»Z vzgojo in oblikovanjem načel, ki jih bodo otroci kasneje prevzeli kot odrasli udeleženci v prometu, v družbi Butan plin verjamemo v dolgoročni uspeh naših prizadevanj za večjo varnost najmlajših v prometu ter se tudi v prihodnje zavezujemo k aktivnostim, ki bodo izboljšale kakovost našega, predvsem pa življenja naših otrok,« se sodelujočim šolarjem in njihovim mentorjem zahvali tudi Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin.

Svečana razglasitev zmagovalcev vseslovenskega razpisa Varno na kolesu bo potekala 29. maja 2014 v prostorih BTC v Ljubljani, kamor bo vabljenih 10 najboljših šol. Prve tri šole prejmejo denarno donacijo, sodelujoči učenci pa kolesarske čelade, da bodo njihove poti s kolesi še varnejše. 

{AG}varnonakolesu2014{/AG}

Aktualne informacije v zvezi z razpisom so na voljo tudi na spletni strani projekta www.varnonakolesu.si