Search
Close this search box.

Vandalizem v škodo ogroženih živalskih vrst na Pohorju

Občina Mislinja in RRA Koroška opozarjata na vandalizem na Pohorju. Ta prinaša škodo v prvi vrsti ogroženim živalskim vrstam. Žal so bili temu spet priča včeraj, ko je neznani storilec z motorno žago prežagal ograjo na dveh mestih.

Pohorje je prepoznano kot naravovarstveno pomembno območje na državni in evropski ravni, spada tudi v vseevropsko omrežje Natura 2000, za ožji del pa potekajo zaključne aktivnosti za ustanovitev Regijskega parka Pohorje.

Občina Mislinja in RRA Koroška, regionalna razvojna agencija za Koroško regijo, d. o. o. sta v letih 2019 in 2023 vključeni v projekt Pohorka. Ta je z ukrepi naslavljal sedem kvalifikacijskih habitatnih tipov in šest kvalifikacijskih živalskih vrst, med drugim tudi na Pohorju ogroženega divjega petelina.

Območje med Veliko Kopo in Jezerskim vrhom v bližini Ribniškega jezera, je zaradi značilnosti reliefa in bližine gorsko-rekreacijsih centrov privlačno za obiskovanje v vseh letnih časih. Na tem območju še posebej velik problem predstavljajo neurejene vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju – motornimi sanmni, štirikolesniki in enduro/motokros motorji.

Na območju med  Kopami in Črnim vrhom, natančneje Sedlom in Otišami, je bila v okviru projekta Pohorka v letu 2022 postavljena lesena ograja, ki je hkrati pašna ograja in celoletna ovira za vožnjo z vozili v naravnem okolju. S postavitvijo ograje se je vsaj na manjšem območju želelo zagotoviti mirno cono in ugotavljati učinek za tam živeče živalske vrste, predvsem divjega petelina.

Z rednimi pregledi stanja na terenu ugotavljajo, da je ograja dosegala svoj namen. Območje je v zimi 2022/2023 večinoma ostajalo izven ustaljenih tras voženj z motornimi sanmi, ki so na tem delu Pohorja še posebej pogoste in razširjene. Žal pa so bili 27. novembra 2023 priča vandalizmu, ko je neznani storilec z motorno žago prežagal ograjo na dveh mestih.

Ugotavljajo, da se je to zgodilo ravno pred napovedanim obilnim sneženjem v drugi polovici tega tedna. Sneženje bo zagotovilo pogoje za vožnje z motornimi sanmi s t.i. »deep snow« ali »freeride« motornimi sanmi – območje med Partizanskim domom pod Malo Kopo, Grmovškovim domom in Ribniško kočo velja za »poligon« tovrstnih voženj. Izpostavljajo, da je bilo isti dan, ko je bil zaznan vandalizem, na območju opažen vsaj en divji petelin in šest kokošk. Zaradi razmer na terenu (zmrznjena prst) in napovedanih vremenskih razmer (velika količina zapadlega snega) je sanacija poškodb na ograji v tem letu malo verjetna. Zaradi tega se bodo zelo verjetno na območju mirne cone izvajale vožnje z motornimi sanmi, s čimer se bodo poslabšale razmere za ogroženo živalsko vrsto divjega petelina.

Dodajajo, da postavljena ograja ni edini ukrep. K vse splošnemu dvigu zavedanja o problematičnih človekovih dejanjih so želeli prispevati tudi s parkom Petelinovka, zunanjo intepretacijsko infrastruturo pred Centrom Kope, ter nadgrajeno opremo priljubljene Petelinove pohodne poti, ki poteka med Kopami in Ribniško kočo. Dodatno so zasnovali in ob več priložnostih javno predvajali animirani film »Divji petelin – življenje v letu in četrt«, ki je bil uvrščen tudi v program Slovenskega filmskega festivala v Portorožu. Med drugim so z animiranim filmom izvedli pedagoški program za vse učence osnovnih šol v Mislinji in Ribnici na Pohorju.

Na problematiko neurejenih voženj z motornimi vozili v naravnem okolju opozarjajo in naslavljajo, bolj neuspešno kot uspešno, že skoraj desetletje. Izpostavljajo tudi, da so marca 2023 v okviru Partnerstva za Pohorje ponovno zasnovali poziv Vladi RS za čimprejšnjo ureditev tega področja, zagotovili so tudi širšo podporo pozivu s strani ključnih nacionalnih institucij. V pozivu so ponovno podali predloge ključnih sprememb na državni ravni, združene v tri sklope: zakonodajne spremembe, izvajanje okrepljenega nadzora ter vzpostavljanje območij in poti za vožnjo. Oktobra 2023 so s prispevkom sodelovali na posvetu Generalne policijske uprave na temo izvajanja nadzora omenjene problematike.

Vir: RRA Koroška d.o.o.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Hrt
Hrt
4 mesecev nazaj

Zopet nevladna organizacija! Začetek nezakonit odvzem (kraja) goveda! Nadaljujejo PODIRANJE zaščitne ograje na Pohorju!!!
Zakaj? Zato, da bi tudi na Pohorju prevzeli
“NEZAKONIT NADZOR, KOT PRI HOVEDU”!!!

Asqy
Asqy
Reply to  Hrt
4 mesecev nazaj

Bebec, ker je kmet zagradil cesto po kateri so nezakonito divjali z kroserji in štirikolesniki. Jaz bi postavil milimetersko zajlo, pa mi naj potem divjajo po travnikih, če upajo!!!

Ti pa malo zadrži sds nebuloze zase!!!

Dogodki

Občina Mislinja in RRA Koroška opozarjata na vandalizem na Pohorju. Ta prinaša škodo v prvi vrsti ogroženim živalskim vrstam. Žal so bili temu spet priča včeraj, ko je neznani storilec z motorno žago prežagal ograjo na dveh mestih.