Search
Close this search box.

Vabilo k sodelovanju v akciji »Ptice okoli nas«

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Akcija, Ptice okoli nas, poteka že od leta 2009, v njej pa lahko sodelujete tudi vi. Namen akcije je ugotoviti stanje naših pogostih vrst ptic ter ljudem približati naravo in vzbuditi čut. Letos bo opazovanje ptic potekalo od 21. 1. 2019 do nedelje, 27. januarja 2019.

»Vsako zimo v okviru akcije Ptice okoli nas istočasno in na enak način preštejemo ptice v okolici doma. Akcija je odlična priložnost, da bolje spoznamo ptice in naravo, ki nas obkroža. K sodelovanju so še posebno vabljene šole ali vrtci, saj lahko s to preprosto akcijo otrokom omogočijo, da naravo bolje spoznajo tudi v živo,« so zapisali na strani društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Lani je bilo opaženih več kot 16.000 ptic, ki so pripadale 66 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, domači golobi in velike sinice med zanimivejšimi pa so izstopali povodni kos, veliki srakoper, krivokljun, beločela gos. Slednja pa ni bila edina predstavnica gosi, saj je omembe vredno tudi opazovanje jate 60. sivih gosi … V akciji je sodelovalo 1442 opazovalcev.

Sodelujete lahko prav vsi, tudi če menite, da niste dobri poznavalci ptic. Pomembno je, da vsi sodelujoči opazujemo na enak način, samo pol ure, ter da vsak opazovalec oz. skupina, ki opazuje, izpolni svoj obrazec. Kljub temu da v času opazovanja ne vidite običajnih ptic, ali pa ptic sploh ne vidite, je to pomemben podatek in je dobro, da ga vseeno pošljete. V času akcije je dovolj, da si enkrat v tednu izberite pol ure in si v tem času zabeležite vse ptice, ki jih opazite v sklopu naselja. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Namen štetja je ugotavljanje stanja ptic v naseljih, zato štejemo le v naseljih. Lahko opazujete na tržnici, v parku, nakupovalnem središču, skozi okno, ob krmilnici ali pa se odpravite na krajši sprehod okoli doma ali šole …

V pomoč pri štetju opaženih ptic in ugotavljanju, katerim vrstam pripadajo, so v društvu pripravili letak za opazovanje, na katerem je tabela za vpisovanje opazovanj, ter slike najpogostejših ptic, ki se pojavljajo v naseljih. Več ko nas bo vsako zimo sporočalo svoja opazovanja, natančnejšo sliko o stanju naših ptic bomo dobili. Tako bodo lahko v društvu primerjali podatke o številu ptic med različnimi leti in iz tega sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Svoja opazovanja sporočite do konca februarja preko e-obrazca, v primeru težav pri vnosu podatkov pa preko e-naslova spletnik@dopps.si ali na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.