V ZD Slovenj Gradec prejeli prvo pošiljko hitrih testov, v ZD Ravne na Koroškem testiranje že izvajajo

V zdravstvenih domovih (ZD) po Sloveniji povečini še niso začeli izvajati množičnega testiranja zaposlenih na novi koronavirus. Med izjemami je mariborski ZD. Ponekod so hitre teste šele dobili, drugod jih naročajo, v nekaterih ustanovah pa se niso odločili za nabavo hitrih testov, ampak testirajo le z molekularnimi.

V ZD dr. Adolfa Drolca Maribor so v ponedeljek začeli testirati vse zaposlene. Začeli smo v organizacijskih enotah nujne medicinske pomoči ter varstva otrok in mladine. Danes načrtujemo testiranje v enoti splošno zdravstveno varstvo, jutri v patronaži in tako naprej,” je danes za STA pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

V ponedeljek so testirali okoli sto zaposlenih, novih okužb niso potrdili. Rezultati so še posebej razveseljivi, saj so za prvo skupino za testiranje izbrali službe, kjer je bila v preteklih dneh prisotna okužba in je bila torej večja verjetnost okužbe pri ostalih zaposlenih.

Že prej so preventivno so testirali posamezne zaposlene, zdaj pa naj bi v enem tednu opravili teste pri vseh okoli tisoč zaposlenih. Medtem ko so prej uporabljali molekularne PCR teste, kjer je bilo treba čakati na rezultat več ur, zdaj uporabljajo hitre antigenske teste, kjer je rezultat znan po 15 minutah. “Če je s tem testom potrjena okužba, nato izvedemo še PCR test, da imamo dvojno potrditev,” je povedal Jus.

Dodal je, da so izbrali hitri test z največjo zanesljivostjo, zaenkrat jih imajo dovolj. Čakamo le še navodilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kam vnašati rezultate. Ker država je povedala, da bodo ti testi plačani preko proračuna, a nam je jasno, da moramo voditi ustrezne evidence,” je še povedal Jus.

Testiranje vseh zaposlenih vsak teden je po njegovih besedah velik organizacijski zalogaj.Testiranja je treba organizirati na način, da ni moten delovni proces, torej da imamo normalno delovanje vseh naših ambulant,” je povedal Jus. Trenutno zaradi okužbe ali stika z okuženim manjka okoli 110 zaposlenih, torej dobra desetina kadra.

V največjem zdravstvenem domu v državi, ZD Ljubljana, testiranja, ki ga je odredil minister za zdravje, še niso začeli, so sporočili v ponedeljek. So pa za STA pojasnili, da hitre antigenske teste že uporabljajo na urgenci. “Z njimi smo preskrbljeni glede na potrebe, čemur bomo sledili tudi v prihodnje,” so navedli.

V Zdravstvenem domu Kranj so nekaj hitrih testov že kupili, a testiranja še niso začeli. Po besedah direktorice doma Lilijana Gantar Žura še čakajo točne strokovne smernice za testiranje. Bodo pa ta teden začeli testirati rizične skupine, torej zaposlene v dežurni ambulanti in na covidnih točkah.

Gantar Žura je še pojasnila, da bodo pri posameznih zaposlenih verjetno testirali tudi na prisotnost protiteles, na podlagi česar bodo potem določali, koga je sploh smiselno testirati. Množično testiranje vseh zaposlenih v zdravstvenem domu pa se mi ne zdi smiselno,” je dejala. Današnji negativen test namreč ne pomeni, da bo nekdo negativen tudi čez dva dni, zato bi bilo potem treba takšno testiranje izvajati vsak dan.

Kot je ocenila, verjetno obstajajo razlike med zdravstvenimi ustanovami in bi bila ponekod testiranja morda smiselna. Pri njih pa zaenkrat niso imeli težav z izbruhi med zaposlenimi, čeprav so imeli posamezne primere okužbe. Zabeležili so le en prenos okužb med zaposlenimi, in sicer v patronažni službi, kjer so takrat testirali celoten oddelek, okužba pa se je pokazala pri petih od 30 zaposlenih.

V ZD Slovenj Gradec so danes prejeli prvo pošiljko 120 hitrih testov, kolikor imajo tudi zaposlenih. Medtem pripravljajo načrt, kako bo testiranje potekalo, saj imajo vse kadrovske zmogljivosti že zdaj zelo zasedene, je za STA povedala direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. Poleg tega še ni znano, ali bodo morali testiranja opravljati tudi v domovih za starejše, je opozorila.

Za nadaljnje nabave večje količine hitrih testov pripravljajo javno naročilo. Sicer pa je ZD Slovenj Gradec doslej svoje zaposlene po potrebi testiral s PCR testi. Zaradi okužb in karanten je trenutno odsotnih šest zaposlenih. Kljub temu v domu delujejo vse ambulante družinske medicine in vse zobozdravstvene ambulante, tudi dežurna in patronažna služba. V ambulanti vsak dan odvzamejo od 80 do 100 brisov za test z novim koronavirusom.

V ZD Ravne na Koroškem imajo dovolj hitrih testov za začetno testiranje, ki ga v posameznih primerih tudi že izvajajo, je povedel direktor Stanislav Pušnik. Do konca tedna bodo dobili dodatno pošiljko 1000 testov. Trenutno pripravljamo načrt izvedbe, testirali pa bomo tudi zaposlene zdravstvene delavce v drugih zavodih v Mežiški dolini,” je dodal Pušnik.

Trenutno sta pri njih okuženi dve sodelavki, en sodelavec je v karanteni, dve sodelavki pa zaradi karantene delata od doma. Večjo kadrovsko stisko zaradi okužb in karanten so v ravenskem ZD premostili v oktobru, trenutno pa je stanje na tem področju zadovoljivo – torej je stiska kot sicer, predvsem na področju nosilcev dejavnosti, je dodal direktor.

Ptujski zdravstveni dom je prejel prvih sto hitrih testov, s katerimi so po besedah direktorice Metke Petek Uhan v ponedeljek opravili teste pri reševalcih. So se pa pridružili skupnemu javnemu naročilu celjske območne skupnosti zdravstvenih zavodov in čakajo na zaključek postopka nabave. Ta trenutek večjih težav z okužbami med zaposlenimi nimajo, od 250 zaposlenih je doma okoli deset sodelavcev, večina se počasi vrača na delo. Hitre teste pričakujejo čim prej, tako da bi testiranja začeli že naslednji teden ali vsaj v tednu potem.

Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik je za STA danes pojasnil, da zaposlene testirajo, a ne s hitrimi antigenskimi testi, ker jim ne zaupajo.Ker so pregledi preventivni, torej so ljudje brez simptomov, je v takšnem primeru hitri test nezanesljiv,” je dodal. Hitrih testov zato niti ne kupujejo. Tako testirajo s PCR testi.

V ZD Slovenska Bistrica so po besedah direktorice Urške Sedmak danes prejeli manjšo količino hitrih testov, ki jih bodo uporabili v skladu z odredbo ministrstva za zdravje. Za zdaj pri njih že od 21. septembra brise dnevno jemljejo po metodi PCR, za testiranje zaposlenih s hitrimi testi pa še čakajo strokovna navodila. Bistriški zdravstveni dom trenutno zaposluje 160 ljudi, v tem tednu pa okužbo prebolevata dva zaposlena, ki sta zbolela med karanteno.

Direktor ZD Slovenske Konjice Dejan Verhovšek pa je dejal, da trenutno testirajo hitre teste, kar bodo zaključili v sredo, večjih količin teh testov pa še niso nabavili. Praviloma bodo vse zaposlene testirali enkrat tedensko, dokončni režim testiranja bodo vzpostavili predvidoma do konca tedna. Konjiški zdravstveni doma ima 90 zaposlenih, v tem tednu med njimi beležijo dve aktivni okužbi.

Zdravstveni domovi celjske in posavske regije, ZD Celje, Žalec, Sevnica, Radeče, Šentjur in Slovenske Konjice, ki so povezani v Skupnost zavodov osnovne zdravstvene dejavnosti celjske regije, so sklenili za dobavo hitrega antigenskega testa za koronavirus izvesti skupno javno naročilo s pogajanji brez predhodne objave, je za STA povedala direktorica skupnosti Bronja Vilč.

Dodala je še, da so k postopku skupnega javnega naročila pristopili še ZD Ptuj, Šmarje pri Jelšah in Laško.

Od ponedeljka je sicer obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom med zaposlenimi v zdravstvu. Uvajanje testiranja zaradi organizacijskih in logističnih izzivov poteka postopno, od 7. decembra pa bodo morali delodajalci zagotavljati vsakotedensko testiranje za vse zaposlene, razen za tiste, ki so že preboleli okužbo.

Pripravili dopisniki STA

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun